Slovenija
1 ogledov

Poleti več zapuščenih

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Zavetišči v Horjulu in Gmajnicah sta polni, delno tudi zaradi dopustnikov, ki svoje živali zavržejo pred odhodom.
"Število živali v našem zavetišču se med poletjem poveča za približno od 10 do 15 odstotkov," je povedala Polona Samec iz zavetišča za živali Horjul. K temu po njenih besedah prispevajo dopusti in pogostejše kotitve mačk.
 

Če žival zapustite, vam grozi tudi zapor

Kazni. Na Veterinarski upravi RS (VURS) pravijo, da je kazen za zapustitev živali od 300 evrov do zaporne kazni, odvisno od posledic. Enaka kazen grozi tudi za neupravičeno usmrtitev živali, če gre za sum kaznivega dejanja.

Zakon. Na VURS menijo, da ljudje zakon o zaščiti živali upoštevajo, sami pa ukrepajo vsakič, ko ugotovijo kršitev.

Poletje. V poletnem času obravnavajo več kršitev.

Očitki. Na očitke, da upoštevanja zakona ne preverjajo dovolj, pravijo, da ga preverjajo v skladu z letnim programom dela in na podlagi prijav. Zadev, ki jih ne izvejo, ne morejo preveriti.

Posvojitev poleti ni
Enake razloge je za povečanje števila živali navedel tudi veterinar Marko Oman iz Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana. Trenutno so povsem zasedeni, imajo okoli sto mačk in 35 psov. "Ljudje še nekako tolerirajo, da so mladiči doma, ko so lastniki doma. Ko pa gredo na dopust, ne vedo, kaj bi z njimi," pravi.
"Posvojitev živali med poletjem praktično ni, tako da je ta letni čas najtežji," meni Samčeva in dodaja: "Če nimamo kakšnega res luštnega, posvojitev praktično ni do srede septembra." Ljudje pa si izmišljajo vse mogoče, pravi. Dobila je več klicev lastnikov mačk, ki so mladiče želeli oddati zaradi dopusta. "Vzemite mačke, saj jih bom drugače pustil, ker grem na dopust," se glasijo zahteve nekaterih.

Evtanazija le z razlogom
Samčeva pravi, da veterinarska inšpekcija ne naredi dovolj pri nadzoru izvajanja zakona o zaščiti živali. Ta med drugim prepoveduje zapustitev živali.
Evtanazijo v obeh zavetiščih izvedejo le v primeru hude bolezni, nepopravljive agresije in napadalnosti. Tega pa ne počnejo zaradi prezasedenosti ali pomanjkanja sredstev. Zakon sicer dovoljuje evtanazijo po 30 dneh, hkrati s prenehanjem financiranja bivanja živali. V Gmajnicah in Horjulu si nato pomagajo prek prostovoljnih donacij. "Živimo z večnim minusom, ampak gre," je povedala Samčeva.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.