Slovenija
177 ogledov

Poleti že ena Iskra

Robert Srabotič optimizacijo, v katero spada prezaposlitev 130 strokovnih delavc Žurnal24 main
Srabotič napovedal združitev kranjske in semiške Iskre. Včeraj izvedeli, kdo se bo vozil v Kranj.
Tri dni za odločitev.
"Tajili bi, če bi rekli, da vožnja ne bo poslabšala njihovih pogojev," je dejal Srabotič, ki se zaveda, da vseh 30 delavcev ponujene prezaposlitve iz Semiča v Kranj ne bo sprejelo. "V tem primeru bodo upravičeni do odpravnine in vseh ugodnosti na zavodu za zaposlovanje," je še dejal.
V sindikatu Skei seznama imen, kot nam je povedal Sašo Pavlovič, vodja podružnice, včeraj še niso dobili. "Vem pa, da ponujenega ni sprejel nihče. Vsi so si vzeli čas za premislek, nekaj je bilo takih, ki so takoj odvihrali k odvetniku, nekaj pa jih je bilo tudi šokiranih, saj niso pričakovali, da bodo na seznamu," nam je pojasnil Pavlovič. Moti jih, kot je dodal, da je tem delavcem uprava dala le tri dni časa za odločitev, saj so pričakovali, da bo to 15-dnevni zakonsko določen rok.

“Če bo šlo vse po srečnem scenariju, kot ga vidimo v upravi, naj bi bili od poletja enotno, združeno podjetje, kjer ne bi bilo več govora o našem in vašem, temveč o skupnem interesu. Že jeseni se bo lahko pokazalo, da so bili ti koraki upravičeni,” nam je včeraj, medtem ko so se s 30 semiškimi delavci pogovarjali o njihovih novih delovnih mestih v Kranju, povedal Robert Srabotič, predsednik uprave tako semiške Iskre Kondenzatorjev kot kranjske Iskre MIS.

Ideja o združitvi obeh podjetij, ki imata isto lastništvo in upravo, je po Srabotičevih besedah stara že najmanj dve leti. “Izpeljali bi jo že prej, če nas ne bi ustavila gospodarska kriza, ko smo se morali predvsem v Semiču ukvarjati s preživetjem. In prav za semiško Iskro lahko rečemo, da je ta faza centralizacije zanjo tudi faza sanacije,” je poudaril Srabotič.

Štab bo v Kranju
Kot je dodal Srabotič, so na novo definirali vse poslovne procese bodočega združenega podjetja in znotraj njih nujno potrebne migracije: “Nekaj teh migracij že poteka iz Kranja v Semič; včasih vsakodnevno, včasih nekajkrat na teden. Določeno število ljudi pa bo treba premestiti v Kranj, kjer bodo večinoma vse ključne štabne funkcije združenega podjetja.”

Srabotič je predsednik uprave obeh podjetij že dve leti in prav zaradi pomanjkanja centraliziranega vodenja se, kot pravi, določene sinergije med obema podjetjema še niso zgodile. “Trenutno gre vsaj podjetju v Kranju relativno dobro, v Semiču pa še kar v redu, zato ocenjujemo, da je zdaj pravi čas za korak združitve,” je še povedal.

 

12. aprila bo, kot pravi Srabotič, v Kranj odpeljal prvi avtobus semiških delavcev.

V Semiču le še 520
Trenutno je v Iskri Kondenzatorjih zaposlenih 650 delavcev. Po prvem koraku na poti k združevanju, v sklopu katerega naj bi jih od strokovnih delavcev 30 odšlo v Kranj, preostalih sto pa bodo le prezaposlili v Iskro MIS, je v Iskri Kondenzatorjih tako za zdaj ostalo še 520 delavcev.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.