Slovenija
29 ogledov

Poletje bo nadpovprečno vroče

Še vedno si lahko privoščite brezskrben oddih na morju. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Evropa: Letošnje poletje bo nadpovprečno toplo. Tudi pri nas bo vroče, predvsem v osrednji Sloveniji.

Vodilni svetovni meteorološki centri za junij, julij in avgust napovedujejo nadpovprečne temperature predvsem na območju Sredozemlja ter zahodne in jugovzhodne Evrope. Meteorologi napovedujejo, da bo druga polovica poletja bolj vroča kot prva.

Tudi na območju Slovenije je verjetnost za nadpovprečno toplo poletje večja od verjetnosti, da bo obdobje prehladno. "Mi smo že na prehodnem območju. To pomeni, da ne ležimo v regiji, kjer bo odklon največji. Kljub temu ga pričakujemo tudi pri nas," pojasnjuje meteorolog Brane Gregorčič iz Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO). Gregorčič dodaja, da so poletja v zadnjih dvajsetih do tridesetih letih toplejša, kot so bila.

"Letošnji izračuni kažejo na to, da bi bilo lahko letos glede na povprečje zadnjih 25 let še nekoliko topleje. To pomeni, da bo število vročih dni v osrednji Sloveniji, ko bodo temperature presegle 30 stopinj Celzija, med 20 in 25," pravi Gregorčič. Glede padavin po njegovem ne pričakujejo posebnosti.

Vulkan ne bo vplival na vreme

Izbruh islandskega vulkana Eyjafjallajökull ne bo imel znatnejšega vpliva na letošnje poletje, kot so napovedovali nekateri tuji meteorologi. "Napovedi o hladnejšem poletju zaradi vulkanskega prahu so bila ugibanja. Če naj bi vulkan imel ta vpliv, potem bi moral izbruh segati do 12 kilometrov. Ko prah doseže to višino, se v tistem sloju zadržuje dlje časa. Omenjeni vulkan je bruhal res visoko, toda zelo kratek čas, pozneje pa so bili izbruhi nižji in večina pepela je že izločena iz ozračja. Večjega temperaturnega vpliva v prihajajoči sezoni zaradi vulkanskega prahu ne bo," zaključuje Gregorčič.

Več o vremenu si lahko preberete na našem vremenskem portalu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.