Slovenija
21 ogledov

Poletje je tu, na vročino bomo še čakali

vročina Saša Despot
Danes ob 18.58 uri se bo tudi uradno začelo astronomsko poletje. To naj bi bilo sicer toplo, a v prvem tednu vročine še ne bo.

Po napovedih agencije za okolje v prvem poletnem tednu tako še ne moremo pričakovati vročine. Do srede se nam obeta še oblačno vreme z občasnimi plohami, temperature pa naj ne bi presegale 30 stopinj Celzija.

Velika verjetnost, da bo poletje nadpovprečno vroče

V pogovoru za STA pa je meteorolog na agenciji za okolje Brane Gregorčič izpostavil, da sicer točnih napovedi o tem, kako vroče bo letošnje poletje, ni mogoče podati, a obstaja velika verjetnost, da bo to poletje nadpovprečno toplo.

"Če govorimo o verjetnosti, obstaja 40 odstotkov možnosti da bo letošnje poletje v zgornji tretjini najbolj vročih in samo 25-odstotna verjetnost, da bo hladno," je povedal Gregorčič in ob tem še dodal, da je za zadnja poletja značilo, da temperature presegajo celo 35 stopinj Celzija.

Lansko "mokro poletje" še vedno nadpovprečno toplo

Doslej najtoplejše poletje smo imeli sicer leta 2003, drugo najtoplejše pa 2012. Tudi lansko "mokro poletje" pa je bilo po meritvah agencije za okolje še vedno napovprečno toplo in je za malenkost odstopalo od dolgoletnega povprečja. "Povprečna temperatura je bila nadpovprečna, vendar opazno nižja kot lani in predlani. Odkloni niso presegli dve stopinji Celzija, na zahodu je bil odklon manjši in ni presegel ene stopinje Celzija," so v poročilu o lanskem poletju zapisali meteorologi.
 
Komentarjev 1
  • h3o 12:00 21.junij 2015.

    pozabili ste pa povedati, da se od danes naprej dnevi krajšajo. Ironija LOL