Slovenija
17 ogledov

Poletje ni prineslo soglasja

Janez Janša Boštjan Tacol
Fiskalno pravilo. Potrebne večine za spremembo ustave za pripravljeno besedilo še ni.

Opozicija nasprotuje vnosu fiskalnega pravila v ustavo le še iz političnih razlogov oziroma iz principa, je bil pred jutrišnjim sestankom predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin prepričan Matej Tonin, vodja poslanske skupine NSi.

Predsednik vlade Janez Janša je politični vrh sklical, da bi se seznanili z delom delovnih skupin, ki so se čez poletje pogovarjale o fiskalnem pravilu, agenciji za sanacijo bank in ustanovitvi državnega holdinga. Besedilo za spremembo ustave in vnos fiskalnega pravila vanjo ter izvedbeni zakon sta pripravljena, vendar jima v Pozitivni Sloveniji (PS) in SD še vedno nasprotujejo. V PS so opozorili, da bi fiskalno pravilo, takšno kot je, onemogočilo zadolževanje tudi za naložbe, ki pa je smiselno. Menijo, da bi bilo treba besedilo spremeniti in prepovedati le zadolževanje za tekočo porabo. Janko Veber, vodja poslanske skupine SD, pa je dejal, da je predlagani izvedbeni zakon preskromen in ne bi preprečil političnih zlorab.

Koalicijske partnerice te spremembe ustave že ves čas podpirajo. Namestnica vodje poslanske skupine Državljanske liste Katarina Hočevar je opozorila, da smo v 21 letih le enkrat porabili manj javnega denarja, kot smo ga zaslužili, kar kaže, da le volja za varčevanje ni dovolj. Predsednik SLS Radovan Žerjav pa je pred sestankom pozval k strpnosti in odgovornosti brez političnega preigravanja in taktiziranja.

Holding "nepotreben"

Po besedah Alenke Bratušek iz PS so se na sestankih najdlje pogajali o holdingu, ki je za reševanje razmer najmanj nujen. Kot nepotrebnega so ga označili tudi v SD. Holding pa zdaj podpirajo v Desusu, saj je bil iz njega izločen Kad.

Koalicija tako za ustanovitev holdinga kot za reševanje bank ne potrebuje dvotretjinske večine. SD bodo danes na sestanku predstavili še svoj predlog za sanacijo bank.

Komentarjev 2
  • privat 17:32 22.avgust 2012.

    in kaj potm ko odstopi janša..pride pa drugi fašist ki bo čisto isto delal..kral lagal...Slovenija nima druge kot propasti,vzeti orožje in orodje počistiti nesnago..izdati tiralice za pobeglimi in ustanoviti ljudsko oblast...

  • zic 21:39 21.avgust 2012.

    ČIMPREJ JE TREBA SPOKAT IZ PRESTOLA TEGALE ONETA JANŠO!