Slovenija
23 ogledov

Poletje: pretirane vročine ne bo

Soncu se je treba izogibati med 10 in 16 uro. Zaščitite se z zaščitnimi kremami Žurnal24 main
Vremenska napoved za poletje: za zdaj kaže na povprečno temperaturo. Najhujša vročina bo v Španiji, Grčiji in Turčiji. Bolj natančne napovedi bodo znane sredi maja.

Za zdaj ne kaže na vročino
"Res lahko že spremljamo tudi prve okvirne napovedi za poletje, a nekoliko bolj bomo zaupali tistim, ki bodo na voljo po 15. maju. Trenutno v večjem delu Evrope nič ne kaže na kakšno dolgo vroče poletje. Nadpovprečno vročino in tudi sušo lahko pričakujejo predvsem v Španiji in v Grčiji ter Turčiji," meteorolog Brane Gregorčič o tem, da lahko za zdaj pričakujemo povprečno poletje.

Se za konec tedna odpravljate na morje, v gore ali na izlet? Več podrobnosti o tem, kakšno bo vreme, si lahko preberete na našem vremenskem portalu vreme.net.

Zakaj za zdaj? Ker se bodo dolgoročne vremenske napovedi do poletja verjetno še precej spremenile. Ali kot pravi Gregorčič: "Sezonska napoved ne dosega take zanesljivosti, da bi lahko na tej podlagi načrtovali počitnice."

Problematična lega Slovenije
Pri določanju napovedi za daljša časovna obdobja je najbolj problematično dejstvo, da Slovenija leži sredi tako imenovanih zmernih geografskih širin.

Danes bo še lepo vreme, sledili pa bodo dnevi s padavinami. Več o tem, kakšno vreme lahko pričakujete ta konec tedna, si lahko preberete v članku Sončno vreme nas zapušča.

"Tu vreme kroji predvsem valovanje polarne fronte in napovedi so zanesljive nekje do 10 dni vnaprej, a že tu zanesljivost po petem dnevu pade. Po 10. dnevu so razlike zaradi kaotičnega značaja vremena med realnim stanjem in napovedjo lahko že precejšnje."

Povečana ranljivost družbe
Kar se tiče padavin, njihove količine prav tako ni mogoče predvideti. Če bi gledali zgolj meteorološke parametre, bi težko govorili o tem, da so vremenske ujme zdaj pogostejše, pravi Gregorčič, a dodaja: "Zelo težko je primerjati različna časovna obdobja med seboj, saj se je ranljivost družbe za pojav vremenskih ujm v zadnjih desetletjih močno povečala – predvsem zaradi porasta imetja (npr. števila avtomobilov, intenzivnih kmetijskih nasadov …). Tako je objektivna primerjava škod v različnih časovnih obdobjih zelo otežena. Pa tudi informatizacija družbe je prispevala k temu, da smo danes o praktično vsaki ujmi takoj obveščeni."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.