Slovenija
11 ogledov

Poletje upočasnilo gospodarsko rast

rast_gospodarstvo_040408_istock Žurnal24 main
Dun&Bradstreet (D&B) v julijskem poročilu ugotavlja, da se v Sloveniji ob nadaljevanju recesije padanje BDP-ja na letni ravni upočasnjuje, a se upočasnjuje tudi gospodarska aktivnost.

Kot so sporočili iz ljubljanske Bonitetne hiše I, ki je partnerska družba D&B, v Sloveniji padajo tako izvoz kot uvoz in tudi poraba v gospodinjstvih ter poslovne investicije. Edino rast je zaznati v porabi države, ugotavlja D&B v tokratnem poročilu, v katerem se sicer posveča predvsem odnosom med Slovenijo in Hrvaško skozi prizmo slovenskega referenduma o arbitražnem sporazumu.

Slovenska plačila tujim družbam se izboljšujejo, delež zamujenih domačih plačil v Sloveniji se po ugotovitvah Bonitetne hiše I malenkost zmanjšuje, zato pa se povprečna zamuda domačih plačil še vedno veča.

Nizko tveganje
D&B je sicer v julijskem poročilu rating spremenila štirim državam. Znižala ga je Jamajki, zvišala pa Tajski, Urugvaju in Zambiji. Torej se je ponovno rating zvišal večjemu številu držav kot znižal. Slovenski rating ostaja DB2c, kar pomeni nizko tveganje. Pristavka o nazadovanju oziroma krepitvi ni in je rating označen kot stabilen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.