Slovenija
6070 ogledov

Poležavanje na plaži še vedno odpade

Portoroški hoteli Profimeda
Državni sekretar o tem, kdaj se lahko odprejo hostli in večji hoteli.

Po dveh mesecih se pomemben del omejevalnih ukrepov znova sprošča. "To je dobra novica za vse nas, tako za gospodarstvo kot potrošnike," je ob predstavitvi dejal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc.

Ponudniki blaga in storitev bodo morali strogo upoštevati pogoje za zajezitev in obvladovanje epidemije. Blago in storitve bodo lahko ponujali le skladno z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Navodila bodo na spletnih straneh inštituta objavljena najkasneje jutri, je napovedal državni sekretar.

Z 18. majem 2020 se odpirajo vse trgovine in storitve. V gostinskih lokalih bodo gostinci strankam lahko postregli tudi v notranjih prostorih, odpirajo se tudi kuhinje. V prodajalnah bodo s ponedeljkom odpravljene časovne omejitve. Goste lahko začnejo s ponedeljkom sprejemati tudi turistične nastanitve, ki imajo do 30 sob. "Veljala bodo neka splošna pravila, ki veljajo za terase, recepcije, upoštevati bo treba ustrezno razdaljo, skrbeti za razkuževanje in v notranjosti nositi maske. Navodila smo pripravljali skupaj z NIJZ, pripravljena so tako, da so izvedljiva in jasna, zato pričakujem, da večjih težav ponudniki ne bodo imeli," je dejal Zajc.

Smernice za strežbo v notranjosti lokalov so vzdrževanje razdalje 1,5 metra med gosti za mizo, nošenje mask, sprotno razkuževanje, hranjenje jedilnega pribora v vrečkah.

Hotel Balnea superior, Dolenjske Toplice Turizem Slovenija V turizmu skomigajo z rameni: Ukrepe sprostili, navodil ni

Jutranja kava | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Odprejo se lahko tudi hostli in planinske koče, "vendar pod določenimi pogoji. Problem je ta, da je število ležišč v eni sobi veliko. Poskrbeti morajo, v eni sobi ni več kot dveh oseb, razen če gre za družino. Upoštevati je treba smernice NIJZ," je bil jasen Zajc.

Kdaj bodo začeli obratovati večji hoteli, uradno še ne morejo napovedati. "Pričakujem, da bodo standardi za večje hotele usklajeni v naslednjem tednu, potem pa ni več ovir za njihovo odprtje," je pojasnil Zajc.

Še vedno je prepovedano poležavanje oz. zadrževanje na plažah. Zajc je pojasnil, da si z vidika turizma želijo, da bi bilo to čim prej dovoljeno, a gre za zadevo, ki je v pristojnosti ministrstva za notranje zadeve. "Ko bo to spremenjeno, bo to možno. Za dobro turizma si želimo, da bo to čim prej," je dejal.

Še naprej pa ostaja prepovedano ponujanje naslednjih storitev:
- nastanitvenih obratov nad 30 sob, 
- nastanitvenih obratov za potrebe zdraviliškega zdravljenja,
- wellness in fitness centrov,
- bazenov in vodnih aktivnosti,
- diskotek in nočnih klubov.

Za turizem je zelo pomembno tudi vprašanje odpiranja meja. "Včeraj je Evropska komisija poslala smernice odpiranja, ki so zelo podobne tistemu, kar smo že počeli v odnosu do Hrvaške. V prihodnjih dneh bomo intenzivno delali na tem, da podobno dorečemo tudi z ostalimi državami. Lahko se dogovrimo ne le na nacionalnih ravneh, ampak tudi z regijami, ki imajo zelo dobro epidemiološko sliko, ki imajo zdravstveni sistem, ki lahko zdrži pojav virusa, napotuje se tudi v spremljanje virusa pri okuženih. Tisti trgi, ki so naši primarni, so v podobni epidemiološki sliki, zato pričakujemo in želimo čim prej doreči protokole," je dejal Zajc.

ulica Slovenija Kaj je po novem dovoljeno in kdaj greste lahko v trgovino

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
 • ode 18:03 14.maj 2020.

  Kurbišča nemoteno poslujejo in obratujejo ves čas epidemije, saj so opredeljena kot nujna dejavnost. Kot živilske trgovine, na primer.

 • fasader56 17:37 14.maj 2020.

  Greš na dopust,moraš ležat v sobi,ne na plaži,seksat ne smeš,pravijo naj masturbiramo. In vse to moraš plačati? res ste butlji........

 • Avatar right
  right 15:42 14.maj 2020.

  a naj ležim na vodi in se sončim? ne bizaren, butast ukrep