Slovenija
144 ogledov

"Polica ni pogoj za izplačilo odškodnine"

Bojana Van der Auwera Nino Verdnik
Bojana Van der Auwera. Te dni ima cenilka 
škode največ dela s škodo zaradi poplav.

Kako poteka popisovanje škode na poplavnem območju?
Najprej sem pogledala stanje hiše, torej zidov, hiše, kleti, podov in podobnega, nato pa tudi vso poškodovano in uničeno opremo. Skupaj z zavarovanci sem pripravila seznam vsega, za kar bodo prejeli povrnjeno škodo. Med poškodovanimi rečmi so tudi pralni stroj, sušilni stroj, igrače za otroke, oblačila, posoda, tepihi ... Hudo je, zato si prizadevam čim prej popisati škodo, narediti obračun in izplačati škodo.

Kako vas sprejmejo oškodovanci?
Oškodovanci nas sprejmejo z veseljem, saj vedo, da je to korak k reševanju škode in ne nazadnje k izplačilu, s katerim bodo lahko škodo odpravili in spet poskusili zaživeti, kolikor se le da normalno.

V hiši oziroma stanovanju zagotovo vlada kaos. Tudi če ne najdejo zavarovalne police, to verjetno ni ovira za popis in izplačilo škode ...
Ne, polica seveda ni pogoj za izplačilo škode. Mi sami pridobimo vse potrebne podatke iz baze in na podlagi tega opravimo vse potrebne postopke.

Dve tretjini zavarovancev nepremičnine nimata zavarovane za primer poplav. Kako jim lahko v tem primeru pomagate, če sploh?
Rizik poplave je pri Zavarovalnici Maribor (ZM) v vsakem primeru vključen pri zavarovanju opreme. To pomeni, da zavarovanci za vso premično opremo prejmejo povrnjeno škodo, torej tudi za pralni stroj, sušilni stroj, uničene omare v kleti in tako dalje. Žal se še vedno večina zavarovancev ne odloči za doplačilo rizika poplave za nepremičnino (torej za zidove, pode, estrihe in podobno) – te škode zavarovalnice v tem primeru ne morejo kriti.

Kaj pa če imajo zavarovane tudi premičnine in so te uničene? Ali prejmejo denar denimo za nakup novega pralnega stroja?
Zavarovanci prejmejo znesek za nakup novega pralnega stroja, če je bil stari uničen in če imajo sklenjeno premoženjsko zavarovanje na novo vrednost. Pri ZM ima 90 odstotkov zavarovancev takšno zavarovanje, torej je odgovor da. Če pa je zavarovanje sklenjeno na dejansko vrednost, zavarovanec prejme izplačilo v vrednosti novega pralnega stroja, od katerega se odšteje znesek amortizacije (zaradi starosti). Kot rečeno, ima velika večina naših zavarovancev sklenjeno ustrezno zavarovanje, tako da so naši zavarovanci, kot kažejo izkušnje na terenu, zadovoljni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.