Slovenija
27 ogledov

Poličani kot žabe

Regionalka seka Polico na dva dela. Edini prehod daleč naokrog je desno pod klan Žurnal24 main
Promet. Regionalka seka naselje na pol, prehoda za pešce pa nobenega.

Naklo pri Kranju. “Na Polici nujno potrebujemo prehod za pešce,” je opozorila Tina Ovsenik Lavrič. Vsak dan se spopada s težavami pri prečkanju regionalne ceste Kranj–Podbrezje. Še posebno jo skrbi zaradi otrok.

Pogrešajo prehode
Pešci
. Od roba Kranja na Zlatem polju pa do konca Nakla je na regionalni cesti Kranj–Podbrezje zgolj en prehod. Ob Polici je mogoče slišati tudi predloge za prehod v križišču pred bencinsko črpalko v Naklem. Pešci, še posebno otroci, pogosto prečkajo regionalko na poti do nogometnega igrišča.

Naši otroci sami ne morejo nikamor. Preprosto jih ne upam spustiti čez cesto,” je dejala in dodala, da je njena starejša hči osnovnošolka. “V njenih letih sem sama hodila v šolo peš, zdaj pa tudi starejši ne moremo normalno čez cesto,” je kar vrelo iz nje.

Kot žabice
Čakaš, da je luknja v prometu, in stečeš,” je opisala hojo čez cesto in opozorila, da se vozniki redko držijo omejitev hitrosti, pešcev pa sploh ne pričakujejo, saj prehoda ni, za nameček pa sta na klancu mimo zaselka dve polni črti. “Prav res skačemo čez cesto kot žabe,” se je strinjala s primerjavo reševanja dvoživk v Hrašah.

Kakih 200 metrov oddaljen prehod na krožišču pod poliškim klancem Lavričevi ne pomaga kaj prida. Pravzaprav se ji zdi povsem neprimerna rešitev, saj pot pelje čez potok, čez zasebni travnik in ob poslovnem objektu čez gredice z rožami. Najbolj smiseln se ji zdi prehod na vrhu poliškega klanca, kjer je nekoč že bil in kjer stoji avtobusna postaja.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kaj pravi občina ...
Za pomoč, da bi ga spet dobili, se je obrnila na občino, kjer so jo najprej napotili na Družbo za državne ceste (DDC), konec prešnjega tedna pa je župan Ivan Štular napovedal, da bo od odgovornih zahteval ponoven ogled in ukrepanje. “Nam bodo zamerili, da kršimo zakon, če bomo delali po svoje,” je odgovoril na provokativno vprašanje, zakaj občina prehoda ne izriše kar sama. Strinja se tudi, da bi vzdolž regionalke potrebovali še kakšnega. “Konec koncev prehodi umirjajo promet,” je povedal, v isti sapi pa dodal, da ima cesta tega ranga določena pravila.

... kaj pa država

Na DDC je Lavričeva govorila s strokovno sodelavko Barbaro Klemen, ki naj bi se načelno strinjala, da je prehod potreben, in napovedala ogled položaja. “Kako hitro bo to, ni vedela povedati,” je sklenila Lavričeva. Komentarja DDC nam do petka ni uspelo dobiti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.