Slovenija
27 ogledov

Policija Baričeviča našla na vrtu

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Bulmastif Atos. Pes, ki se je ob prvem napadu skril, tokrat napadel tudi policiste. Bil je najbolj poškodovan.

Zdravnik Sašo Baričevič je bil ob prihodu policistov in reševalcev v mlaki krvi na dvorišču. Bil je živ, zato so ga policisti prenesli v hišo (kjer je bila očitno posneta tudi sporna fotografija), a mu kljub nudenju prve pomoči niso mogli pomagati. Policija je sporočila, da je umrl zaradi izkrvavitve.

Pes, ki je bil ves čas doma
"Ob prihodu so policisti skušali odvrniti napad psov na lastnika in sebe," opisuje dogajanje na Oražnovi osem minut po prijavi šef ljubljanskih policistov Stanislav Vrečar. Atlasa in Joy so ujeli v hišico na vrtu, Atos je napadel policiste. Zato je končal pod njihovimi streli. Psa, ki sta se zatekla v uto, so uspavali.

Neustavna presoja

Odločba. Pod štiri sodbe v dveh postopkih upravnega sodišča se je podpisal Boštjan Zalar, brat pravosodnega ministra."Iz sodbe jasno izhaja, da je kot sodnik poročevalec zadolžen za pripravo predloga sodbe," meni poznavalec. "Zadnja sodba je napačna. Sodišče je odpravilo oba upravna akta iz razlogov, ker temeljita na zakonu, ki ob napadu psov še ni veljal. Zmotno ugotavlja, da iz nobene določbe spremembe zakona o zaščiti živali ni mogoče sklepati, da naj bi njegove imele učinek za nazaj," pojasnjuje Rajko Pirnat s pravne fakultete.

Atos je imel v trojici Baričevičevih bulmastifov edini status miroljubnega psa, saj je ob napadu na Stanislava Megliča leta 2006 pobegnil v avto in je bil Baričeviču vrnjen takoj.

Obdukcijski zapisniki psov pa kažejo poškodbe zaradi dolgotrajne spolne zlorabe, ki po mnenju strokovnjaka niso mogle nastati v tednu ali štirinajstih dneh, prav pri Atosu. Pes je imel med drugim akutne krvavitve rektuma, sluznica je bila brez vrhnega sloja in je v določenih delih odmirala, plast pod sluznico je bila otekla, vneta in je močno krvavela ...

Na vprašanje, kdo je osumljen zlorabljanja živali pa je Vrečar odgovoril: "Ne vemo še." Tudi rezultati preiskave DNK s kondoma, ki so ga našli na prizorišču, še niso znani.

Sorodniki bili v hiši
Policisti dokončnega odgovora, ali je bil z Baričevičem še kdo, nimajo. So pa potrdili, da sta bila v času napada v hiši Baričevičeva sorodnika, ki sta tam živela.

Kako se je na kraju dogodka znašla Baričevičeva sestra Dea, niso znali pojasniti, Vrečar je dejal le: "Sama je prišla." Čeprav se marsikdo čudi, da so jo spustili na kraj dogodka, saj to ne bi bilo v navadi, je Vrečar situacijo na Oražnovi ocenil: "Kriminalistom, ki so na kraju, je v interesu, da so svojci pripravljeni sodelovati."

In ker je bila v šoku, so ji omogočili, da je bila ob njej tudi prijateljica Sonja Bukovec, sicer državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu, pravijo policisti. Vrečar pa odločno zavrača, da bi "kdor koli šaril po dokazih".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.