Slovenija
27 ogledov

Policija bo iskala hujskače k nestrpnosti

slovenija 14.11.13. Romska restavracija, maribor, foto: Tanja Klajnscak Tanja Klajnščak
Društvo Epeka, ki je izpeljalo projekt, bo kazensko ovadilo neznanega storilca, ki razpihuje sovraštvo.

"Nekdo bo moral odgovarjati, da so se odnosi med večinskim prebivalstvom in Romi zaradi minornosti tako drastično poslabšali, da se ljudje zdaj gledajo postrani. Podali bomo prijavo na policijo in naj oni raziščejo, kdo je povzročil stopnjevanje sovraštva," pravi vodja projekta romske gostilne v Mariboru Štefan Simončič. Kdo konkretno je krivec, Simončič ne želi govoriti, odgovornost pa bodo iskali pri politični eliti, vodstvu mestne četrti ali pri civilni iniciativi.

Odločitev zaposlenih v društvu Epeka, ki je izpeljalo projekt gostilne, sledi petkovemu zboru krajanov mestne četrti Magdalena in župana Andreja Fištravca, ko mu je okoli stoglava množica povedala, da tam gostilne noče. Ne romske ne katerekoli druge. A ker nasprotnikov na zboru ni bilo dovolj, niso sprejeli nobenega zavezujočega sklepa. Romska gostilna je sicer kamen spotike že nekaj časa in nekako se zdi, da je trenutno največja težava v Mariboru.

Projekt gre naprej

"Še ta teden imamo sestanek z gradbeniki, takoj ko izberemo izvajalca, začnemo delo," napoveduje Simončič. V načrtu tako še naprej ostaja februarja prihodnje leto zaposliti pet Romov. Če jim do februarja ne bo uspelo postoriti vsega, se bodo od takrat ukvarjali samo s keteringom, veliko odprtje pa je napovedano za 8. april, na svetovni dan Romov. 

 

Komentarjev 6
  • privat 07:59 29.november 2013.

    zato ker nimajo toliko zaporov..poznam primer borca romskih navad z 94 kaznivimi dejanji pa še vedno ni v zaporu. ..fotr mu je neki premožni zbiralec odpadnega železa in stem neki kralj in predstavnik njihove skupnosti

  • dragec 14:09 26.november 2013.

    Vzemi jih ti.

  • erikkk 09:51 26.november 2013.

    evo hujskača