Slovenija
7 ogledov

Policija bo ovadila voznika

Nesreča avtobusa na gorenjski avtocesti
1/46
Žurnal24 main
Nesreča avtobusa. Nemški dijaki se bodo z vlakom že danes vrnili v domovino. Policija bo ovadila voznika, v bolnišnici ostaja še pet ljudi.

Kot je za Žurnal24 povedal Leon Keder iz kranjske PU, je pooblaščeni sodni izvedenec cestnoprometne stroke v izvedeniškem mnenju ugotovil, da za nesrečo avtobusa ni bila kriva nepravilnost na avtobusu, temveč je nesrečo očitno povzročil voznik.

Policija je danes sporočila, da je v nasprotju z nekaterimi informacijami v javnosti avtobus na potniških sedežih imel nameščene dvotočkovne varnostne pasove, vendar slednji pri poškodovanih niso bili uporabljeni.

Na podlagi njegovega zaslišanja in po prejeti analizi odrejenega strokovnega pregleda na vsebnost alkohola, zdravil in mamil "bodo policisti zoper voznika podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo v Kranju zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti po 323/I členu Kazenskega zakonika".

Za storjeno dejanje je zagrožena denarna kazen ali zaporna kazen do treh let.

Eden od otrok iz bolnišnice
"Po jutranji viziti je hospitaliziranih še pet ljudi, od tega sta dva v intenzivni negi," nam je pojasnila Polona Wallas iz kliničnega centra na vprašanje, kakšno je zdravstveno stanje poškodovanih v nesreči avtobusa, ki se je včeraj zjutraj prevrnil na poti na dijaški zaključni izlet na hrvaški Krk. Med težje poškodovanimi sta dva otroka in trije odrasli, a nihče ni v smrtni nevarnosti. Skupaj se je na izlet odpravilo 75 dijakov v dveh avtobusih, v nesrečnem avtobusu pa je bilo 41 ljudi, od tega 36 otrok.

Fotografije s kraja nesreče si oglejte TUKAJ.

Po nesreči so izlet prekinili, nepoškodovani in lažje poškodovani 15- in 16-letniki pa so noč preživeli v kranjskem hotelu.

"Da, vsi, razen tistih, ki so ostali v bolnišnici, se bodo še danes vrnili v Nemčijo," so za Žurnal24 povedali na nemškem veleposlaništvu v Ljubljani. Organizirali so jim prevoz z vlakom. Že včeraj so sicer z letalom na brniško letališče prileteli predstavniki šole, ki bodo pomagali urejati vse potrebno za vrnitev in stik otrok z njihovimi starši.

Na veleposlaništvu so izrazili veliko zadovoljstvo z ravnanjem slovenskih reševalcev in medicinskega osebja po nesreči. "Reševanje je potekalo zelo dobro, oskrba ponesrečencev pa je bila zelo hitra, za kar gre zahvala vsem, ki so sodelovali pri reševanju," so dodali.

Večina jih je spala
"Z našim sinom je v redu,"
je sinoči za Frankenpost.de dejal eden od staršev. Pojasnil je, da so se želeli učenci 10. razreda srednje šole iz bavarskega Schesslitza pred zaključnim izpitom, ki jih čaka prihodnji mesec, še nekoliko oddahniti na zaključnem izletu. Namenjeni so bili na Krk, a se je že ob pol šestih zjutraj že po nekaj urah pot končala v jarku pri Kranju. Ko je avtobus s ceste zapeljal na bankino, jih je večina še spala. Tako so številni le v polsnu zaznali, da se avtobus prevrača na bok.

Reševanje je potekalo zelo dobro, oskrba ponesrečencev pa je bila zelo hitra.
Pohvala nemškega veleposlaništva

Bočno je nato avtobus drsel še 40 metrov, prebil ograjo ob avtocesti in se nato ustavil. Na srečo se je to zgodilo dovolj počasi, da ni prišlo do hujših posledic. Učencem je že včeraj pomagal tudi psiholog, na nemški šoli pa so tudi staršem že dali vsa potrebna navodila, kako naj se v prihodnjih dneh in tednih pravilno vedejo do svojih otrok, da bodo duševne posledice nesreče čim manjše. 

Pri prevozniku šokirani
V družinskem prevozniškem podjetju Gutgesell, katerega last je bil avtobus, so nad dogodkom šokirani. O vzroku nesreče nočejo ugibati, po njihovih navedbah je avtobus vozil zelo izkušen voznik. To je prvič, da se nam je pripetilo kaj podobnega, je dejal Ernst Gutgesell. Podjetje sicer obstaja že od leta 1928, Hrvaška pa je ena izmed rednih čarterskih linij, kamor vozijo njihovi avtobusi.

Okrepljene reševalne ekipe so v bolnišnico odpeljale 29 ljudi, od tega 19 otrok. Večino so kmalu odpustili, šest najhuje poškodovanih pa so obdržali v kliničnem centru, tudi voznika. Večinoma gre za odrgnine, eden od spremljevalcev pa je imel huje poškodovano koleno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.