Slovenija
35 ogledov

Policija: Dedek ni zlorabljal

"GPU da predmet v predal za šest mesecev, potem hitro opravi preiskavo ter jo ko Žurnal24 main
Svetovalnica. Akcija! opozarja na sporno navezo policistov in socialnih delavcev.

Policija. Triletne deklice iz Slovenj Gradca dedek ni spolno zlorabil, menijo policisti. Preiskavo "v zvezi s sumom kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, so končali s poročilom tožilstvu v Slovenj Gradcu", so sporočili z generalne policijske uprave (GPU).

Zaradi sumov več drugih kaznivih dejanj zdaj predkazenski postopek vodijo proti dekličinima očetu in materi, smo izvedeli neuradno.

Kresalova ukrepa – vse v redu?
Notranji nadzor
. Izveden je bil tako v primeru odvzema otroka Natalije Markač kot v primeru triletne deklice iz Slovenj Gradca. "Nadzorniki niso potrdili nepravilnosti, ki bi vplivale na končni rezultat preiskave, a nadzor še ni končan," so sporočili s policije. Sta pa Munc in Markačeva napovedala še vrsto tiskovnih konferenc, na katerih bosta javno opozorila na številne nepravilnosti, ki ne bodo dočakale epiloga na sodišču. Imata vsaj še sto primerov ljudi, ki se nanju obračajo po pomoč, ker je ne dobijo od pristojnih ustanov.

Dokazov niso pogledali
Sodelavka svetovalnice Akcija! Natalija Markač in njen ustanovitelj Matic Munc sta včeraj opozorila na zavlačevanje preiskave v tem primeru. "Socialna delavka Centra za socialno delo (CSD) Ravne na Koroškem Irena Pudgar in kriminalist Jože Bračko sta več zadev pometla pod preprogo. Sodišče, CSD in policija so punčko pustili na cedilu," sta zatrdila. Markačeva je spomnila tudi, da sodišče ob odločanju o začasni odredbi denimo sploh ni dovolilo izvajati dokazov, med katerimi so bili fotografije otroka z buškami ter ginekološki in zdravniški izvidi, in je bolj kot materialnim dokazom verjelo materi na besedo.

Markačeva je povedala tudi, da je mamica triletne deklice že marca lani sum spolne zlorabe s strani svojega očeta oziroma dekličinega dedka prijavila CSD Ravne, a je ta prijavo zamolčal. Bračko je pogovor z deklico sicer opravil, a le v navzočnosti mame, zadevo pa je v enem dnevu zaključil. "Informacije, ki imajo elemente kaznivega dejanja, nemudoma sporočim policiji," se je odzvala Pudgarjeva.

Z GPU so še sporočili, da v primeru Markačeve niso kazensko ovadili socialnih delavk CSD Ravne na Koroškem. Ovadila jih je Markačeva zaradi domnevnega ponarejanja spisa in dejstva, da so ji na podlagi ene izjave moža odvzeli otroka in ju za več let dali v rejništvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.