Slovenija
126 ogledov

Policija do več pooblastil: elektrošokerji, brezpilotniki, avtomatsko branje tablic ...

Celje EuroBasket dvorana Zlatorog Saša Despot
Vlada je kljub pomislekom nevladnih in drugih organizacij sprejela nov predlog zakona o pooblastilih policije. Od elektrošokerjev do avtomatskega branja registrskih tablic.

"Pri pripravi zakona smo vodili zelo širok krog pogovorov," je o pomislekih o dodelitvi novih pooblastil policistom po seji vlade navedla notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar in nadaljeval, da zakon prinaša predvsem posodobitev prisilnih sredstev, saj mora tudi policija "v korak s časom". Po besedah ministrice so pri tem sledili načelu, da z najmanjšimi posegi v človekove pravice zagotovijo varnost.

Notranje ministrstvo je sicer spremembe usklajevalo že dlje časa, saj so nekaterim bistvenim novostim, ki jih izpostavljamo v nadaljevanju, nasprotovale tako nevladne organizacije, varuhinja človekovih pravic in informacijska pooblaščenka.

  • Med pendrekom in pištolo po novem paralizatorji

Kot vse kaže bo vlada Mira Cerarja uzakonila električne paralizatorje, ki so jih sicer policijski specialci poskusno uporabljali že pred leti, vendar se takratna ministrica Katarina Kresal zanje ni odločila.

Napravo, ki človeka ohromi, saj mu skozi telo požene tok z napetostjo petdeset tisoč voltov, bi policisti uvedli zaradi vse pogostejših napadov nanje. Kot navajajo na notranjem ministrstvu bi s tako imenovanim taserjem zapolnili vrzel med pendrekom in pištolo. "Omogočal bo varno ukrepanje, ko se bo posameznik aktivno upiral ali grozil s strelnim orožjem," je danes javnost skušala pomiriti tudi notranja ministrica.

Policist bo moral biti za uporabo paralizatorja tudi usposobljen.

  • Avtomatska prepoznava tablic vozil v prometu

Med ukrepe, ki posegajo na področje temeljnih človekovih pravic do zasebnosti in varstva osebnih podatkov in na katere je informacijska pooblaščenka še posebej opozarjala, spada tudi avtomatsko preverjanje registrskih tablic pri nadzoru cestnega prometa.

Policija s tem sistemom brez ustavljanja vozila ugotavlja, če je v registru ukradenih vozil, če ima nameščene ukradene registrske tablice, če je vozilu potekla registracija ali zavarovanje, če je lastnik med iskanimi osebami ali brez veljavnega vozniškega dovoljenja.

Ministrica Györkös Žnidar je danes zagotovila, da se bodo podatki takoj zbrisali in policija ne bo hranila evidence. "Gre za prilagoditev temu, da se promet preusmerja na avtoceste, kjer običajen nadzor ni mogoč." 

  • Zbiranje podatkov o letalskih potnikih

Obdelava podatkov o letalskih potnikih pa naj bi bila po navedbah ministrice nujna predvsem v boju s teroristi. Podatke o potnikih bo policija pridobivala od letalskih prevoznikov in jih po potrebi posredovala tudi drugim državam.

Obdelava podatkov o potnikih se bo po zagotovilih predlagateljev zakona izvajala z namenom preprečevanja, odkrivanja, preiskovanja ali pregona terorističnih in drugih hudih kaznivih dejanj, in sicer za odkritje in prijetje storilcev in sostorilcev navedenih kaznivih dejanj, razkritje kriminalnih mrež in povezave med njihovimi člani in dokazovanje krivde za storitev navedenih kaznivih dejanj

  • Kdaj je dovoljena uporaba brezpilotnikov?

"Ne gre za nova pooblastila, ampak le za natančnejšo opredelitev," je danes izpostavila notranja ministrica o zakonski ureditvi uporabe brezpilotnikov.  Šlo naj bi le za bolj določno opredeljene načine uporabe teh tehničnih sredstev oziroma nosilce, na katere so ta tehnična sredstva lahko nameščena (predvsem tehnična sredstva za fotografiranje ter video in avdio snemanje). Pooblastila, kdaj smejo policisti zaradi zbiranja podatkov uporabiti brezpilotne zrakoplove, pa ostajajo enaka.

Komentarjev 27
  • jerneja45 16:40 15.avgust 2017.

    Odlično. Še več pooblastil bi jim dala. Ne pa, da se morajo za vsak svoj "poseg" zagovarjat in jih že lahko vsak cigan nadere. Pa menda ja ne bodo tiho?

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 22:19 29.oktober 2016.

    Isti kurc kot prej,nesposobni so in bodo ostali.Verjetno se bodo z šokerji med sabopostrelali.

  • TOLAR 17:15 29.oktober 2016.

    Evo Kapitalizem več revnih več kraje več stresa in živčnosti postajamo druga AMERIKA SRAMOTA še čipi mankajo pa bomo v svobodnem zaporu !!!