Slovenija
15 ogledov

Policija dvomi v lastne dokaze

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Čista lopata. Odvetniki gradbincev prepričani, da jih policija prehiteva.

Današnja obravnava na ljubljanskem sodišču se je končala pozno popoldne. Niti danes se na ljubljanskem sodišču ni nadaljevalo zaslišanje Roberta Slodeja, kriminalista, ki naj bi nezakonito iskal dokaze o domnevno nezakonitem poslovanju šefa SCT-ja Ivana Zidarja. Sodnica je odločila, da bo zaslišan prihodnjič.

Zagovorniki domnevno koruptivnih gradbincev, ki so se potegovali za pridobitev posla gradnje letališkega stolpa na Brniku, so zahtevali, da sodnica, ki gradbincem sodi, z notranjega ministrstva pridobi celoten spis, iz katerega naj bi izhajala zaprosila za pojasnilo, kako je slovenska policija pridobivala informacije o Zidarju od nemških kriminalistov. Sodnica je odločila, da ministrstva za pojasnilo ne bo zaprosila.

Policija vpliva na priče
"Iz takšnega zaprosila je razvidno, da vzporedno temu postopku pred sodiščem v isti zadevi ministrstvo za notranje zadeve vodi paraupravni postopek, katerega namen je vplivati na dokaze in priče. Če bi na priče vplival kdo od obdolženih, bi bil zanj odrejen pripor," meni Zidarjev zagovornik Boštjan Penko.

V zadevi Čista lopata so Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oziroma pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku.

Zagovorniki bi Slodeja ponovno zasliševali šele, ko bi postalo jasno, kako so na ministrstvu pridobili notarsko overjeno izjavo tajnega policijskega delavca o Slodejevem zavajanju nemških kriminalistov. "Ta izjava je bila predložena izključno v sodnem postopku. Policija, ki formalno ni stranka v postopku, nima zakonskih možnosti, da pridobi ali vpogleda v tako listino," pa meni drugi Zidarjev zagovornik Janez Koščak.

Zagovorniki so si enotni, da naj bi policija očitno dvomila v trdnost lastnih dokazov. "Če nas bo policija tako prehitevala z izvajanjem dokazov, je najbolje, da gremo odvetniki ven iz te dvorane in naj policija sama zaključi postopek," dodaja Dejan Markovič, zagovornik domnevnega posrednika v koruptivnih poslih Srečka Gabriča.

Anton Šubic
, zagovornik prav tako domnevnega posrednika Boruta Farčnika, pri tem dodaja: "Če Nemci ne bi bili tako natančni in o tem obvestili sodišče, mi nikoli ne bi vedeli, da so jim z ministrstva sploh karkoli poslali." Po oceni tožilstva pa zagovorniki s svojimi zahtevami zgolj odmikajo kazenski proces od bistva. "Insinuacij o podtalnem delovanju tožilstva in policije proti sodišču si enostavno ne dovolim," je odločna tožilka Bojana Podgorelec.

Slodej razrešen varovanja podatkov
Slodeja je ministrstvo prejšnji teden delno razrešilo dolžnosti varovanja podatkov v delu, ki pojasnjuje status sodelovanja s policijo, in v delu, ki se nanaša na sodelovanje s tujimi varnostnimi organi. Odveze molčečnosti pa ni dobil v delu, ki se nanaša na razkritje taktike in metod dela kriminalistične policije.

Slodej je izjave domnevnega tajnega policijskega sodelavca označil za neresnične in dodal, da mu tudi nikoli ni povedal, da bodo kmalu zaprli Ivana Zidarja.

Sodišče mora odločiti, ali bo ugodilo zahtevi obrambe, in sicer soočenju med Slodejem in tajnim policijskim sodelavcem. Tajni policijski sodelavec namreč trdi, da je Slodej želel preganjati Ivana Zidarja, a za to ni imel dokazov, zato je od njega zahteval, naj mu pomaga.

Poleg odveze molčečnosti in soočenja obramba zahteva še zaslišanje nemškega kriminalista Gerharda Schaffnerja. Zatem naj bi sodišče odločalo o še eni zahtevi obrambe – izločitvi domnevno nezakonito pridobljenih dokazov.

Na tokratnem sojenju ni bilo Ivana Zidarja. Ta je prek svojega odvetnika Boštjana Penka poslal zdravniško opravičilo in soglasje, da se mu sodi v nenavzočnosti. Ob tem pa ne želi, da se javno navaja razlog njegove odsotnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.