Slovenija
1470 ogledov

Policija išče lastnike ukradene zlatnine, ur, dragih kamnov, oblačil ...

Zaseženi predmeti
1/9
PU Kranj
Gorenjski policisti so zaključili preiskavo, v kateri so odkrili štiri osebe, ki so vlamljale v več stanovanjskih objektov na Bledu in v Radovljici oziroma pri tem sodelovale. Osumljencem so pri tem zasegli prek 700 predmetov.

Gorenjski kriminalisti so minuli teden zaključili kriminalistično preiskavo, ki so jo proti štirim osebam z Gorenjskega vodili zaradi sumov vlomov v stanovanjske hiše na območju Bleda in Radovljice. Glede na do sedaj zbrana obvestila so preiskali deset vlomov v hiše med letoma 2017 in 2018.

V devetih primerih naj bi v objekte vlamljala dva ista osumljenca, še en vlom pa je eden od njiju izvršil skupaj s tretjim osumljencem. V treh primerih je sodelovala tudi ženska, ki je prikrivala storilce in predmete kaznivega dejanja ter si na ta način pridobivala protipravno premoženjsko korist. Z vsemi omenjenimi vlomi si naj bi osumljenci pridobili preko 33.000 evrov.

Zaseženi predmeti | Avtor: PU Kranj PU Kranj
Vsem štirim so zato policisti prejšnji teden odvzeli prostost, dva so v petek, 11. maja, privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanju odredil pripor. Druga dva osumljenca pa so kriminalisti zaslišali in jima po zaslišanju v skladu s predpisi o kazenskem postopku pridržanje odpravili. Za kazniva dejanja bosta kazensko ovadena.

Zaradi kaznivega dejanja so policisti pred tem obravnavali le enega od osumljencev.

V preiskanih kaznivih dejanjih gre za vlome v stanovanjske hiše skozi okna in vrata v času odsotnosti lastnikov. Iskali pa so predvsem zlatnino, nakit in denar, v nekaj primerih tudi obleke, kozmetiko ter elektronske naprave.

Le v dveh primerih od desetih storilci vlomov niso dokončali, ker jih je pregnal sprožen alarm na objektu. V ostalih osmih primerih lastniki niso uporabljali varnostnih sistemov.

Policija išče lastnike ukradene zlatnine, ur, dragih kamnov, oblačil ...

Policija je po navedbah Primož Donoša, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Kranj, nekaj zaseženih predmetov že vrnila, a išče lastnike še več kot 700 zaseženih predmetov, ki najverjetneje izvirajo iz drugih kaznivih dejanj ter vlomov od leta 2012 naprej na Gorenjskem in so bile zasežene v tej kriminalistični preiskavi. Gre za za zlatnino, nakit, drage kamne, ročne ure, kovance, posodo, oblačila, orožje ...

Zaseženi predmeti | Avtor: PU Kranj PU Kranj

Zaseženi predmeti se nahajajo v zavarovanih prostorih na Policijski postaji Bled, Seliška cesta 1 na Bledu. Prepoznava in prevzem predmetov za lastnike bo na Policijski postaji Bled potekala organizirano ter v dveh delih:

  • Lastnik, ki prepozna predmet, na kateri od fotografij, se lahko 17. ali 18. maja oziroma med 21. in 25. majem 2018 med 8. in 18. uro oglasi na Policijski postaji Bled brez predhodne najave. S seboj mora imeti identifikacijski dokument in dokazila ali druge dokumente o lastništvu določenega predmeta, s katerimi bo lahko verodostojno izkazal lastništvo. Predmete si bo mogoče ogledati in uradno prevzeti na policijski postaji. Postopek z lastnikom bodo vodili kriminalisti ali policisti.
  • Po 25. maju bo za ogled potrebna prehodna najava. Lastnik, ki prepozna predmet na kateri od spodnjih fotografij, lahko po 25. maju kateri koli dan med 10. in 18. uro pokliče na Policijsko postajo Bled na telefonsko številko (04) 575 72 00 in sporoči: svoje osebne podatke; podatke o bivališču, kjer mu je bilo vlomljeno; vsaj okviren datum oškodovanja in podatke o predmetu, ki ga je prepoznal kot svojega. Klicatelj bo dobil datum in uro, kdaj se lahko oglasi na policijski postaji. S seboj mora imeti identifikacijski dokument in dokazila ali druge dokumente o lastništvu določenega predmeta, s katerimi bo lahko verodostojno izkazal lastništvo. Predmete si bo mogoče ogledati in uradno prevzeti na policijski postaji. Postopek z lastnikom bodo vodili kriminalisti ali policisti.

Policija: Vlomi v objekte, predvsem stanovanjske, so vedno aktualni

Bojan Kos, PU Kranj, ob tem opozarja, da so vlomi v objekte, predvsem stanovanjske, vedno aktualni. Glede na letni čas se spreminjajo le ure: "Če storilci pozimi izkoriščajo zgodnjo temo, se spomladi ta čas zamakne bolj v večerne in nočne ure, poleti, ko je odsotnih največ ljudi, pa je glede na lokacijo nepremičnine lahko aktualen tako dnevni kot tudi nočni čas."

Bistven element pri izvrševanju tovrstnih kaznivih dejanj je po besedah policistov predvsem odsotnost lastnikov, kar se kaže v nespremenjenem dogajanju v in okoli stanovanjskih objektov v določenem trenutku ali skozi daljši čas. Zelo učinkovita metoda preventive so mehanska in tehnična varovala – predvsem alarmi, ki ob sprožitvah večinoma odženejo storilca, ter časovna stikala.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 06:40 19.december 2018.

    Saj ne morem verjeti ! Pa teli so pokradel pol Slovenije !

  • Avatar Leon
    Leon 14:59 16.maj 2018.

    Predvidevam ,da gre za ukradene predmete izpred nekaj let ,tako obstaja verjetnost, da je nekaj teh lastnikov izgubilo matično številko .