Slovenija
35 ogledov

Policija išče mučitelja živali

Škocjanski  zatok
1/7
Suzana Kos
V petek je na območju naravnega rezervata v Škocjanskem zatoku nekdo poškodoval dve kobili. Mozetič: Kobili se nista poškodovali na bodeči žici.

"V petek, 5. 7. 2013, je bil naravni rezervat Škocjanski zatok priča grozljivemu dogodku. Neznanci so v času popoldanske vročine, ko živali počivajo in ni obiskovalcev, napadli in sadistično mučili dve od treh kamarških kobil. Pri tem je žrebička Cabidoule, ki smo jo iz Francije pripeljali pred tremi tedni, dobila hude vrezne rane po glavi in nogah, starejša Rižana, ki je v naravnem rezervatu že od leta 2008, pa je bila poškodovana po trupu," so v sporočilu za javnost zapisali v Naravnem rezervatu (NR) Škocjanski zatok.

Živali je "v mlaki krvi" našel oskrbnik Aleš Marsič. Motiv in storilci tega sadističnega napada na nedolžni živali niso poznani, primer pa preiskujejo koprski kriminalisti, so še sporočili in dodali, da kamarški konji in podolsko govedo v NR Škocjanski zatok s pašo pomagajo vzdrževati vegetacijsko ravnovesje sladkovodnega dela rezervata. Prosto se pasejo na območju Bertoške bonifike, ki je v ta namen ograjeno s pašno ograjo in električnim pastirjem.

V preteklosti so jim grozili

Dogodek se je zgodil na območju državnega naravnega rezervata, namenjenega varstvu narave, kI ga upravlja DOPPS, naravovarstvena organizacija. V družbi izpostavljajo številne primere kršitev zakonodaje in skrbijo za spoštovanje reda pravne države."V preteklosti smo bili zaradi dela že deležni manjših groženj. Ta dogodek doživljamo kot napad na naše delo – delo civilne družbe na področju varstva narave", je povedal Damijan Denac, direktor DOPPS.

Ureznine po vsem telesu

Poročila, da sta bila konja v življenjski nevarnosti, ne držijo. Šlo naj bi za površinske rane. Vesna Kos, veterinarka, ki je kobili sprejela, nam je zaupala, da je bilo na obeh kobilah približno 20 vreznin, manjša pa je imela tudi počeno nosno kost.

Starejša kobila bo veterinarsko postajo lahko zapustila čez približno dva tedna, manjša, ki ima počeno kost, pa čez en mesec.

"Za poškodbe ni kriva bodeča žica"

"Živali se niso poškodovale na bodeči žici. To je tam nemogoče. Konji se prosto gibajo, eno od kobil pa smo našli privezano. Živali so bile v obori, saj smo jih socializirali. Konji so se morali navaditi drug na drugega. Z manjšo kobilo smo trenirali zaupanje v ljudi. Tam ni nobene bodeče žice. Če bi se živali same poškodovale, pri nas ne bi bilo kriminalistov,“ je na namigovanja, da bi se živali lahko splašile in poškodovale na bodeči žici, povedal predstavnik naravnega rezervata Borut Mozetič.

Na vprašanje, ali bi živali bilo mogoče bolje zavarovati, pa Muzetič odgovarja: "Takšnih stvari ni možno predvideti. Nekdo lahko vdre v hlev ali kamor koli drugam. Te živali so z nami in obiskovalci veliko let preživele v čistem sožitju. Ni jih mogoče 100-odstotno zaščititi. Če ima nekdo to namen storiti, bo to naredil. Dejstvo je, da nimamo 24-urnega varovanja, ker bi bilo to nesmiselno, saj bi morali zapreti vse pašnike po Sloveniji, če bi bilo to zahtevano.“

 
Komentarjev 4
  • allstarr111 23:39 08.julij 2013.

    Dejansko bi mogla policija sedaj napet vse sile da ga najde, ker tole je težek psihopat, in ni šans da ga kdo ni videl, mogoče celo ko se je smukal okoli že prej, ta pozna lokalne navade. Mogoče bi mogli ...prikaži veči malo pogledat v bazo mučiteljev na obali ?

  • BenX 17:41 08.julij 2013.

    prostovoljno in zastonj povzročiteljem prerežem žile! malo po malo...

  • kapibara 15:08 08.julij 2013.

    Matr a ne gledajo filmov !!, da se lahko takoj, na žici ugotovi ali so :dlake+kri+višine ureznin z višino žice..ma so res naši eni "rožleti"..pa toko intenzivno vloženega dela policijistov ali pa kontrola teh treh ??argumentov..