Slovenija
252 ogledov

Policija je letos pokopala že 13 sodelavcev

Specialna enota Anže Petkovšek
Letos je policija iz različnih razlogov izgubila 166 policistov, 13 delovno aktivnih policistov je umrlo.

Štirje policisti so umrli na delovnem mestu oziroma med opravljanjem policijskih nalog. "En policist je umrl po napadu nanj, dva policista v prometnih nesrečah, en policist pa zaradi odpovedi srca,"  pojasnjujejo na Generalni policijski upravi (GPU). Ostali policisti so življenje izgubili zaradi oziroma po različnih bolezni ali v drugačnih okoliščinah. Samo septembra so umrli trije, od januarja do konca avgusta pa deset policistov.

Letos štirikrat več kot lani

V primerjavi z lanskim letom je policija letos zaradi smrti izgubila kar štirikrat več policistov.

"Do konca prejšnjega meseca je umrlo trinajst zaposlenih v policiji, pri čemer je potrebno še poudariti da so trije umrli v prometni nesreči in v enem primeru je bil policist žrtev umora. Ne glede na to, številke odstopajo navzgor glede na prejšnja leta. Na primer leta 2012 so umrli trije zaposleni v policiji," so ob teh rdečih številkah zaskrbljeni tudi v SPS.

Za tolikšen porast smrti med policisti v SPS krivijo med drugim tudi očitno nevarnost njihovega poklica oziroma ogroženost, ki jim so ji izpostavljeni pri opravljanju dela. Krivo je, po oceni SPS, tudi, stresno delovno okolje, v katerem so občasno izpostavljeni tudi različnim pritiskom, ponižanjem, žalitvam.

"Nesporno je vpliv stresa tako zaradi stresnega delovnega okolja posledično pripeljal do okvar zdravja. Še bolj zaskrbljujoč podatek je, da se število bolniških odsotnosti zmanjšuje, kar pomeni, da se zaposleni v policiji, verjetno je podobno tudi drugje, enostavno zaradi izgube plače enostavno ne morejo privoščiti bolniškega dopusta in pozdraviti. Torej bolni ljudje delajo, ker druge alternative, če želijo preživeti mesec nimajo. Sramotno je, da policist po več kot 21 letih delovne doba in v 26 plačnem razredu v primeru bolezni komaj presega minimalno plačo 796 evrov. Policist v izhodiščnem plačnem razredu pa je krepko pod minimalno plačo," dodajajo v SPS.

Novih sodelavcev praktično ni

A na policiji teh izgub ne bodo nadomestili z zaposlitvami novih policistov. "Če je zaradi nemotenega dela organa treba delovno mesto umrlega policista zasesti, se to običajno realizira z notranjimi prerazporeditvami policistov, sicer se delo, ki ga je opravljal prerazporedi," pojasnjujejo na policiji. Policistov, tako tistih, ki bi jih lahko nemudoma poslali na teren med ljudi, kot tudi preiskovalcev najhujših kaznivih dejanj, namreč že nekaj časa primanjkuje, država pa za morebitne dodatne zaposlitve v policiji namenja vse manj oziroma omejeno denarja.

"S prerazporeditvami nadomeščamo tudi ostale odhode, ki jih je letno v povprečju okoli 115, pri tem pa niso upoštevane upokojitve. V zadnjih treh letih smo namreč zaposlovali namensko le kriminaliste in določene strokovnjake na področju informatike ter forenzike in strokovno tehnične delavce, denimo administratorke, hišnike, čistilke," dodajajo.

"Prerazporeditve so že OK, ampak... naj bodo tudi plače potem primerne"

Policisti pričakujejo od nove vlade Mira Cerarja oziroma neposredno od ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar, da jim zagotovi varno delovno okolje, zlasti pa poskrbi zato, da bodo za svoje delo primerno plačani. To so sindikalni predstavniki policistov ministrici tudi že izpostavili na enem prvih spoznavnih srečanj ob njenem prihodu na ministrstvo za notranje zadeve.

"V teh dneh so pogajanja o proračunu za leto 2015. Zahteva sindikata policistov je bila do nove ministrice zelo jasna. Masa za plače se v policiji ne sme zmanjševati, saj policija ni niti dosegla število dovoljenih zaposlitev po kadrovskem načrtu. Izgube je realno možno nadomeščati ali z notranjimi razporeditvami ali pa zaposlitvami policistov, ki so v zadnjih letih zapustili policijske vrste in se želijo vrniti nazaj. Glede na višješolski sistem pa pomeni, da bi v rednem postopku trajalo več kot dve leti, preden bi dobili nove kadrovske okrepitve," pravijo na Sindikatu policistov Slovenije (SPS).

Z manj ne zmorejo več!

Policisti sami poudarjajo, da so močno preobremenjeni zaradi nenehnega naraščanja različnih kaznivih dejanj, saj so zato vse bolj zaposleni in zaradi sočasne nenegne izgube sodelavcev, s čimer se strinjajo tudi v sindikatu.

"Zdravstveno stanje zaposlenih v policiji je odraz vedno večje obremenjenosti z vedno manj kadra in slabšo opremo. Samo letos je iz različnih razlogov, bodisi upokojitev, odpovedi, smrti, policija izgubila že skoraj 170 zaposlenih. Od leta 2007 do danes pa zmanjšala za 16-odstotkov zaposlenih. Zato razburjajo večkrat izrečene besede nekaterih policijskih šefov, ki  v zadnjih letih vehementno in javnosti všečno izjavljajo, da "z manj zmoremo več", kar očitno pomeni, da so posledično poškodbe in bolezni zaposlenih v policiji zanje kolateralna škoda," so še prepričani v SPS.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:46 15.oktober 2014.

    koliko jih je pa nardil samomor zarad finančnih težav?

  • xhamster1 21:35 15.oktober 2014.

    Koliko pa je v zadnjih 10ih letih umrlo delavcev na gradbišču? Koliko gozdarjev? Koliko DARS - ovih vzdrževalcev avtocest.... ? Glede na to, da je policistov veliko več kot npr gozdarjev ali DARSovih vzdrževalcev, lahko sklepamo da je delo policista ...prikaži večta veliko varnejše od dela na kmetiji, Darsu, gozdu, gradbišču... Žal, ampak tile nimajo sindikata ki bi jokal v javnosti, za gradbenega delavca se noben ne briga, če pade dol iz delavnega odra in umre, ni skoraj niti vredno novice,... en policaj pa si prst zvije na intervenciji pa jokajo in stokajo, čeprav so plačani za to...