Slovenija
21 ogledov

"Policija je prekoračila odredbo sodnika"

Andrej Magajna Benjamin Kovač
Primer Magajna. Policija je prekoračila odredbo preiskovalnega sodnika, pravi odvetnik Matoz. S policije pa odgovarjajo, da so opravili vsa procesna dejanja v skladu z določili veljavnega kazenskega zakonika.

Policija je prekoračila odredbo preiskovalnega sodnika, saj je ta izdal odredbo, ki je dovoljevala le pregled ene datoteke, ki naj bi bila na računalniku poslanca Andreja Magajne, je na novinarski konferenci po poročanju STA poudaril odvetnik Franci Matoz.

Po besedah Matoza pa še ta datoteka ni bila nikoli prenesena na računalnik. Magajna je poudaril, da diskov, ki so mu jih zasegli policisti in ki naj bi izginili, verjetno nikoli ne bo dobil nazaj. Sam sicer dvomi, da so dejansko izginili.

Policija: Pravice niso bile kratene

S policije pa odgovarjajo, da so opravili "vsa procesna dejanja v predkazenskem postopku v skladu z določili veljavnega kazenskega zakonika in na način, kot ga predpisuje zakon o kazenskem postopku. V nobeni fazi postopka niso bile kratene pravice, ki jih imajo vpletene osebe v postopku. Vsi predmeti so bili zaseženi, vsi dokazi so bili zavarovani in vsi dokazi so bili preiskovani v skladu z veljavno zakonodajo, tako da policija ni prekoračila izdanih sodnih odredb."

Matoz pa meni, da je bilo nezakonito vse, kar je sledilo, tudi hišna preiskava, ter da takrat podan sum ni bil utemeljen.

Pravijo, da so izdelali istovetno in celovito kopijo celotnega nosilca podatkov. "Podatke iz elektronske naprave se zavaruje z namenom, da se ohrani istovetnost in integriteta podatkov za potrebe nadaljnjih postopkov. Če bi se zavarovani podatki po izvedbi postopka spremenili, bi se spremenila tudi njihova kontrolna vrednost," dodajajo.

Pri zavarovanju dokazov sta bila zraven

V konkretnem primeru sta bila pri zavarovanju dokazov prisotna tako osumljeni kot tudi njegov zagovornik, pravijo. In še: "Po približno pol ure postopka zavarovanja sta prostore policije prostovoljno zapustila in povedala, da se ne bosta več vrnila oziroma udeležila zavarovanja podatkov v nadaljevanju. Za preiskovanje zavarovanih podatkov, ki se je v tem primeru opravilo na podlagi odredbe sodišča, pa zakon o kazenskem postopku ne predvideva navzočnosti osumljene osebe."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.