Slovenija
20885 ogledov

Policija na Janšev predlog vodi postopek zoper osem oseb

Janez Janša Saša Despot
Policisti vodijo postopek zoper osem oseb zaradi suma storitve kaznivega dejanja grožnje na transparentih na protivladnih protestih. Predlog za pregon je po seznanitvi s policijskimi zaznavami podal oškodovanec.

Iz vabila na zaslišanje enega od protestnikov je razvidno, da gre za transparente, iz katerih zaznavajo grožnjo premierju Janezu Janši. Vabilo osumljenca na zaslišanje je časnik Svet24 zaznal na družbenem omrežju Facebook. Iz njega pa je razbrati, da ga želijo zaslišati v zvezi s "transparentom z zapisano grožnjo predsedniku vlade".

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju minuli konec tedna sicer objavil fotografijo protestnikov s transparenti, na katerih je pisalo Smrt janšizmu, svoboda vsem, ter jih označil za organizirano grožnjo s smrtjo ob podpori SD, LMŠ, Levice, RTV Slovenije, 24ur in državnega tožilstva.

tretji protivladni protest v Ljubljani | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kazen je lahko tudi zapor

Policija je za STA pojasnila, da so ljubljanski policisti med spremljanjem zbiranja ljudi na javnem kraju zaznali transparente z vsebino, ki je lahko sporna tako z vidika izražanja grožnje, javnega spodbujanje sovraštva, razžalitve in podobno. V teh primerih so dogajanje avdio in video dokumentirali, v posameznih primerih pa je policija transparente zasegla. Identiteto osumljencev so ugotavljali neposredno na kraju in preko video posnetkov. "Policija je v teh primerih neposredno sama ugotovila razloge za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja na predlog oškodovanca. O zaznavi je bil seznanjen oškodovanec, ki je predlog za pregon tudi podal," so navedli.

Trenutno v zvezi s tem ljubljanski policisti vodijo postopek zoper osem različnih oseb zaradi suma storitve kaznivega dejanja grožnje. Do sedaj so dvema osebama izdali vabilo. Za navedeno kaznivo dejanje pa je po kazenskem zakoniku zagrožena denarna kazen ali zapor do šestih mesecev, so navedli.

Predkazenski postopek sicer vodi in usmerja pristojno okrožno državno tožilstvo.

protest | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Policija: Pomemben je tudi kontekst

"Policija se ne opredeljuje do interpretacije, temveč do okoliščin, ki kažejo na sum storitve kaznivega dejanja. Poleg okoliščin je pomemben namen storilca, način storitve, položaj in vpliv storilca, pogosto pa tudi kontekst (npr. več tovrstnih podobnih dejanj) ter domet izjav. Konkretne okoliščine glede odločitve za pregon kaznivega dejanja ocenjuje pristojni okrožni državni tožilec, ki je vključen v predkazenski postopek," so navedli na policiji.

To je po njihovih navedbah treba upoštevati zato, ker so kljub navidezni podobnosti primeri različni. Organi odkrivanja in pregona morajo upoštevati smernice, sodno prakso in pogoje za pregon posameznih vrst kaznivih dejanj.

Tožilstvo je namreč v minulih tednih že zavrglo ovadbo zaradi napisa Smrt janšizmu, svoboda narodu, ki pa je transparentu očitala kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva, in ne grožnje. Prav tako pa niso preganjali poziva posameznika k uboju Janše na marčnih protestih, ker tedaj premier kot oškodovanec takšnih predlogov za pregon ni podal.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 79
  • Preprostež 07:07 19.junij 2020.

    Vidite, da Janša zopet pritiska na policijo in pravosodje? Še en primer konflikta interesov! Odstavite ga že enkrat, da naši zanamci ne bodo utrpeli preveč škode!

  • puelasedulaest 22:54 18.junij 2020.

    A ste kje videli plakat smrt židanizmu? Ne, desni nismo tako primitivno neizobraženi, da bi mahali s transparenti s tako noro vsebino.

  • dhoo 21:16 18.junij 2020.

    Pred več kot 50. leti, je milica v primerjavi z današnjimi časi, sorazmerno hitro, prekinila takratne demonstracije. Marsikdo je domov odšel z modricami in buško na glavi. Edina dobra stvar diktature je, da demonstracij ni, če pa že so, so ...prikaži več bolj kratkega daha.