Slovenija
25 ogledov

Policija nad Viole po nepotrebnem?

"Slika kot dokaz, da so mariborski navijači želeli zapustiti vhod na stadion, ko
1/2
Žurnal24 main
Na petkovi nogometni tekmi je prišlo do incidenta: člani Viol so pozvali k pretepu, zato so se nanje spravili policisti. Očividci pravijo, da povsem neupravičeno, policija pa, da so jih navijači napadli.

Pripadniki posebne policijske enote so na petkovi tekmi povsem po nepotrebnem uporabili prisilna sredstva nad člani Viol, pravi naš bralec, ki nam je poslal tudi videoposnetke dogajanja. Do incidenta naj bi prišlo že v prvih 10 minutah tekme.

Enega izmed posnetkov dogajanja si lahko ogledate v zavihku Video. Drugega objavljamo pod člankom.

Na policiji to, ali je bilo takšno posredovanje upravičeno, komentirajo z naslednjim pojasnilom: okoli 21. ure je na plato Stožice, kjer so bili nameščeni združeni slovenski navijači, prišla skupina nekaj deset navijačev, ki so se po navedbah policije opredeljevali so kot pripadniki navijaške skupine Viole. Bili so brez vstopnic, prižgali so baklo in začeli pozivati k pretepu.


"Glede na okoliščine je obstajala nevarnost, da bo med navijaškima skupinama prišlo do pretepa. Zaradi kršitev javnega reda in miru in preprečitve njihovega nadaljnjega stopnjevanja so posredovali policisti. Med ukrepanjem policistov zaradi kršitve zakona o javnih zbiranjih (oseba, ki je prižgala baklo) jih je napadla skupina prej omenjenih navijačev. Za odvrnitev napada in zaradi vzpostavitve javnega reda in miru so policisti uporabili prisilna sredstva (fizično silo in palice)," pravijo na PU Ljubljana.

Za odziv smo prosili tudi Viole. Člani navijaške skupine so nam dejali: "Kar se tiče dogajanja v petek – ena velika katastrofa in polom. Po navadi v medije ne dajemo tovrstnih razlag, ampak polom, ki se je zgodil v petek, ne sme ostati prikrit. Imamo zanesljive informacije, da je policija skupaj z Zoranom Jankovićem in NZS želela na silo umakniti navijače iz Maribora samo z enim namenom – da ti ne bi bili prisotni na nogometni tekmi." Na vprašanje, ali nam lahko predložijo kakšen dokaz, so odgovorili, da imajo svoje informatorje na drugi strani, ki jih obveščajo o aktualnih zadevah.

Pravijo še, da je bil komandir PP Moste "eden redkih korektnih ljudi", ki je "priznal, da je zadeva šla predaleč". Reševalci naj bi Violam povedali, da je "masaker na mariborske navijače dogovorjen, ker se je vse skupaj dogovarjalo v zakulisju dogajanja med varnostnim svetom, varnostnimi službami ter policijo".

Rezultat pretepa je po podatkih Viol naslednji: preko 20 poškodovanih navijačev, dva navijača imata ugriz policijskih psov, ki so bili brez nagobčnikov, policija pa niti 15 minut po dogodku ni želela poklicati reševalne ekipe. Viole dodajajo, da "se je nekaj podobnega pripravljalo že na zadnji tekmi med Olimpijo in Mariborom, ko je do nas prišla informacija, da je Zoran Janković preko policije dosegel, da velja za navijače tako imenovana 'ničelna' toleranca".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.