Slovenija
7 ogledov

Policija naj bi zavajala

drago kos bobo Žurnal24 main
Protikorupcijska komisija Generalni policijski upravi (GPU) očita neukrepanje v zvezi z očitanimi nepravilnostmi v zvezi z nameščanjem policistov na delovna mesta.

Protikorupcijska komisija "ne razume, kako policija kot organ, katerega prva naloga je varstvo zakonitosti, niti ne poskusi preveriti očitanih nepravilnosti in raje zavaja javnost z delnimi informacijami". Po objavi mnenja naj bi se nanje obrnilo več policistov, ki so opisali podobne primere. Na GPU očitke zavračajo in poudarjajo, da inšpektorica za sistem javnih uslužbencev ni ugotovila nepravilnosti.

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je povedal, da je komisija seznanjena z dejavnostmi inšpektorice, "saj smo jo sami zaprosili za pomoč, GPU pa je v svoji izjavi zamolčala nekatera dejstva".

Omejen dostop
Inšpektorica za sistem javnih uslužbencev je pristojna le za pregled kadrovskih postopkov, ki temeljijo na določilih zakona o javnih uslužbencih, je povedal Kos. Sporni primeri pa se nanašajo na določila zakona o policiji, za katera inšpektorica ni pristojna. Kos tudi navaja, da inšpektorica ni mogla preveriti, ali so policisti res opravljali delo, za katerega so jim bile izdane odločbe. Poleg tega pa tudi ni imela na voljo vse dokumentacije o spornih premestitvah.

Po Kosovih navedbah inšpektorica ni mogla preveriti dejanskega stanja, torej podatka o tem, ali so policisti res opravljali delo, za katerega so jim bile izdane odločbe, kar je tudi bistvo očitkov komisije za preprečevanje korupcije. Nenazadnje pa inšpektorici v postopku nadzora ni bila predložena vsa dokumentacija o spornih premestitvah, še pravi Kos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.