Slovenija
8027 ogledov

Policija nehala varovati guvernerja Boštjana Jazbeca

Boštjan Jazbec
1/2
Saša Despot
41-letniku, ki mu je grozil, niso odvzeli prostosti.

"Ljubljanski policisti so zaključili s kriminalistično preiskavo v povezavi z grožnjami guvernerju Banke Slovenije. Policija varovanja po 10. členu Uredbe o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija, ne izvaja več, saj je bilo v okviru kriminalistične preiskave ugotovljeno, da so razlogi za to prenehali," so sporočili z ljubljanske policijske uprave. 

Ugotovili so, da grožnje niso bile v povezavi z njegovim delom oziroma njegovo funkcijo. Grožnje je sicer, kot smo poročali, prejel na službeni mobitel. 

Iz sporočila, v katerem so obelodanili, da je prejel grožnje, je bilo sicer precej nevdoumno razumeti, da gre za grožnje, povezane s službo. "Groženj so nedopustne," je ob razkritju, da mu grozijo dejal Jazbec in sporočil, da je bil v zadnjih letih že pred tem deležen verbalnih napadov tudi od mimoidočih na cesti. "Od izvedbe sanacije bank v letih  2013/14 sem deležen medijskega linča, pozive k linču so mediji nekritično objavljali v pismih bralcev. V enem od njih je avtor, član ene od civilnih iniciativ imetnikov izbrisanih delnic oz. podrejenih obveznic bank, posameznikom, ki smo sodelovali pri sanaciji, zagrozil, da nas bo v primeru, če pristojni organi ne bodo speljali postopkov zoper nas, 'ljudstvo pri naslednjem uporu linčalo'," je v sporočilu, v katerem je razkril, da mu grozijo, zapisal Jazbec in dodal, da je trn v peti vsem, ki so zaradi sanacije bank izgubili svoj denar. 

Storilca, ki je letnik 1976, bodo ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja Grožnje po členu 135/I-III. Kaj je bil njegov motiv, na policiji zaradi varovanja osebnih podatkov niso želeli razkriti. 

Zakaj so v sporočilu namigovali, da gre za grožnje, ki so povezane s službo guvernerja, smo vprašali Banko Slovenije. "Dokler je policijska preiskava odprta, guverner ne more komentirati zadev," so nam odgovorili.  

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 15
  • Vseslovensko Združenje Malih D 15:36 12.april 2018.

    GUVERNER JAZBEC – VZMD pozdravlja hitro in učinkovito kriminalistično preiskavo groženj ter pričakuje opravičilo: www.vzmd.si/novice/guverner-jazbec-vzmd-pozdravlja-hitro-in-ucinkovito-kriminalisticno-preiskavo-grozenj-ter-pricakuje-opravicilo#sswQwxI1uZJxIPE2.99

  • Avatar darklord
    darklord 14:49 12.april 2018.

    vse je OK, kar naj se bojijo; prevec folka je bilo okradenega, rezultatov pa nobenih!

  • maresem 14:32 12.april 2018.

    To je pač mafijski slovenistan, kjer policija ščiti lopove, oškodovance pa zapira.