Slovenija
5147 ogledov

Policija o podrobnostih tragedije v Solkanu: Dečka ni mogel dohiteti

PU Nova Gorica
Rečni tok je pričel otroka, ki je plaval v spremstvu odrasle osebe odnašati v smeri rečnih brzic oziroma kajakaške proge. Dečka presenetil nenadni dvig vode.

Na Policijski upravi Nova Gorica so pojasnili podrobnosti včerajšnjega tragičnega dogodka, ko se je v reki Soči utopil 10-letni deček iz Ljubljane.

Pri reki Soči v Solkanu v območju kopalnih voda pri Kajak centru, se je kopala petčlanska s tremi otroki, kopali so se nad starim jezom, kjer je voda dokaj mirna, brez brzic vendar tekoča.  "

"Med kopanjem je vodostaj reke Soče nenadoma narasel. Rečni tok je pričel otroka, ki je plaval v spremstvu odrasle osebe odnašati v smeri rečnih brzic oziroma kajakaške proge. Eden od odraslih v družini je zaplaval za njim, vendar ga ni uspel dohiteti, zato je tok otroka potegni na kajakaško progo in ga odnesel preko proge v smeri Italije," grozljivo dogajanje opisujejo policisti.

Dodajajo, da sta se klicem na pomoč sta se odzvala dva mlada kopalca, ki sta bila ob kajak progi in skočila za njim, vendar ga nista mogla dohiteti.

Iskali so ga po vsej strugi

V iskanje in reševanje so se takoj vključili kajakaši kajakaškega, ki so s kajaki pričeli iskati otroka po strugi in obrežju reke Soče pod kajakaškim centrom v smeri Italije. Sodelovali so tudi gasilci Gasilske enote Nova Gorica in štirje člani Podvodne reševalne službe Slovenije – PRS Nova Gorica.

Ob 18.10 uri, so dečka našli podvodni reševalci, dečka potegnili iz vode, kjer ga začela oživljati ekipa NMP Nova Gorica, vendar neuspešno. 

Po ogledu kraja so pristojni  ugotavljali tudi, ali so vstopna mesta v reko Sočo označena z opozorilnimi tablami oziroma je tam uradno kopališče.

Nevarno kopanje

 | Avtor: PU Nova Gorica PU Nova Gorica
Ugotovili so, da se na območju kajakaškega centra nahaja kopalno območje. Tukaj je tudi plaval otrok, ki ga je odnesel rečni tok. "Na celotnem kopalnem območju je postavljenih več opozorilnih tabel z napisi: Nevarnost utopitve; Nevarnost nenadnega dviga gladine vode; Kopanje na lastno odgovornost in Kopalno območje brez reševalca iz vode, so zapisali policisti, ki opozarjajo,  da se na tem, sicer kopalnem območju zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn pojavijo nenadni dvigi gladine in močni tokovi reke Soče, zato je potrebna dodatna previdnost kopalcev."

Policisti in kriminalisti PU Nova Gorica nadaljujejo z zbiranjem obvestil v zvezi nesreče.

Komentarjev 2
  • Snežinko 07:11 30.julij 2020.

    Če so tako nevarni pogoji, ZAKAJ je potem tam dovoljeno kopanje? Odgovorne za tiste table bo treba vprašat po zdravju!

  • Preprostež 22:48 29.julij 2020.

    Na tem mestu je bilo že nekaj utopitev, vse zaradi nenadnega dviga vode zaradi hidroelektrarne? Kdo je nesrečnik, ki je odobril kopališče tam?

Sorodne novice