Slovenija
47588 ogledov

Policija opozarja, to počnejo na zelo prefinjen in pretkan način

policija Anže Petkovšek policija
Drzen rop v okolici Hrastnika. "Ljudje so še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo," opozarjajo policisti.

Policisti so včeraj dopoldne v okolici Hrastnika obravnavali drzen rop. Neznani storilec je na domu zamotil starejšo oškodovanko s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev. Drug storilec je med tem iz hiše ukradel nakit in tako lastnika oškodoval za nekaj tisoč evrov, sporočajo s Policijske uprave Ljubljana (PU Ljubljana). 

Storilca sta se v družbi še dveh oseb odpeljala z avtom znamke Renault sive barve. Mož oškodovanke jih je želel ustaviti, vendar so storilci kljub temu pobegnili. V dogodku ni bil nihče poškodovan.

Storilci so bili štirje mlajši moški manjše rasti, vsi so nosili kirurške maske, eden od njih je bil oblečen v svetlo modre jeans hlače in bele športne copate.

Na PU Ljubljana opozarjajo, da drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. "O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo," je zapisal predstavnik za odnose z javnostmi PU Ljubljana Tomaž Tomaževič.

Žrtve so predvsem starejši občani

Storilci jih zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode,  da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Kako ravnati

"Občanom svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi stopijo samo za vogal. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in registrsko številko vozila). Če kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Svojce in znance prosimo, da o načinu storitve kaznivih dejanj seznanijo starejše osebe, ki so pogosto žrtve teh kaznivih dejanj," piše v današnjem policijskem poročilu PU Ljubljana. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 8
  • SlavkoKrizman 15:39 03.avgust 2023.

    ameriški sistem: streljaj in potem sprašuj bi bil čisto dober v takih primerih....

  • 216c26c54b211c9cd98531b9779a844f845aa0eb 11:50 03.avgust 2023.

    Moja tašča pa skoz pušča vrata priprta, ko pilotira po in okrog bajte. Pa nic ne pomaga, če rečeš.

  • Avatar Leon
    Leon 09:21 03.avgust 2023.

    Ali bo policija uvedla prepoved nošenja mask ?