Slovenija
10279 ogledov

Policija opozarja: "Z žrtvijo vzpostavijo nek prijazen odnos, vzpostavijo zaupanje"

Policija Anže Petkovšek
Oglasil se je moški, ki se je predstavil za operaterja.

V petek zvečer je Bežigrajčanka obvestila policiste,  da se je dopoldne na vratih pojavil  moški in se predstavljal za predstavnika
operaterja, ki naj bi na tem območju polagal optični kabel. "Na ta način je oškodovanko zvabil iz  hiše, v tem času pa je drugi storilec (storilci) pregledal hišo, vendar niso ničesar odtujili,"  so danes sporočili z ljubljanske policijske uprave, od koder znova opozarjajo na drzne tatvine iz stanovanjskih hiš.

"Te nepridipravi izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni," je pojasnila Maja Ciperle Adlešič, predstavnica za odnose z javnostmi s Policijske uprave Ljubljana ( PU Ljubljana).

"Storilci  žrtev zamotijo s pogovorom, bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo. Ali prihajajo z elektro službe  in si ogledujejo  teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom,"  dodaja Ciperle Adlešičeva. Ta čas izkoristijo drugi storilci, ki v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev, pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Vzpostavijo prijazen odnos

Vlomilec | Avtor: Profimedias Profimedias


"Policisti  se ob omenjenih prijavah srečujejo s težavo, da oškodovanci šele čez čas  (več ur) ugotovijo, da so bili okradeni. Prav tako niso niti tako pozorni na opis oseb, saj z žrtvijo vzpostavijo nek prijazen odnos, vzpostavijo zaupanje. Oškodovanci  pa  v  večini primerov že "pospravijo" prostor,  kjer so delovali storilci in s tem spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi," še opozarja predstavnica policije. 

Zahtevajte izkaznice

Policisti vam tako svetujejo, da imate osebe, ki so prišle nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabite v prostore. Ko greste od doma, vedno zaklenite vsa vrata in ključe vzemite s seboj, pa če tudi stopite samo za vogal.
"V kolikor se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce del ipd., svetujemo, da vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Ob tem pa naj bodo tudi pozorni na videz oseb, na njihova oblačila, govor, posebnosti ter vozilo s katerim so se pripeljali - znamko, barvo, tip in reg. št. vozila,"  še svetujejo na PU Ljubljana. 

Vlomi v hiše in garaže

"Občane  tudi naprošamo,  da  v kolikor zaznajo pojav oseb in vozil, ki jim niso poznana, njihovo  vedenje/zadrževanje se jim zdi sumljivo (dajejo videz da opazujejo  objekt),  da  tudi o tem takoj obvestijo policijo. Če želijo ostati anonimni pa lahko pokličejo na anonimno številko 080 1200."

Sicer so ljubljanski policisti v zadnjih dveh dneh imeli veliko dela.  Tako so v petek na  Viču  so  storilci  vlomili  v   hišo,  iz prostorov so odtujili nakit, lastnika pa oškodovali za okoli 2000 evrov.  V  Mostah  so  neznanci  vlomili  v  garažo, odtujili so električno orodje, lastnika pa oškodovali za okoli 1500 evrov. V  Kočevju so neznanci vlomili v gostinski lokal, lastniku so povzročili za nekaj deset evrov škode.

V soboto so neznani  storilci  so tekom dneva vlomili v stanovanjsko hišo v Grosupljem. Odtujena  je  bila  gotovina  in  nakit, lastnik pa oškodovan za okoli 2000 evrov. V hišo je bilo vlomljeno še v okolici Ivančne gorice, kjer so storilci prav tako  odtujili  nakit  in  gotovino,  lastnika  pa oškodovali za okoli 1000 evrov.
 

Komentarjev 3
  • ode 08:45 25.februar 2019.

    Prvi in najcenejši ukrep je namestitev kvalitetnih lažnih kamer, ki so na las podobne pravim, okrog hiše in pred vhodom hiše. Tudi napis "Pozor hud pes" s sliko kakšnega rotwajlerja. Sicer se pa kriminalci za obisk ne odločijo kar tako, ...prikaži več na slepo, saj se morajo prepričati, da so doma samo starejše osebe ali še bolje - samo ena starejša oseba.

  • Avatar Canbenitta
    Canbenitta 00:33 25.februar 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top