Slovenija
6136 ogledov

Policija potrdila incident, ki je prizadel številne, zdaj s pozivom pričam

policija Fotografija je simbolična.
Policija vse, ki bi karkoli vedeli o incidentu ob sobotnem začetku festivala LGBT filma v Kinodvoru v Ljubljani, ko je skupina mladostnikov, starih od 15 do 18 let, strgala mavrično zastavo iznad vhoda v poslopje in jo zažgala, poziva k posredovanju informacij. Ob tem opozarja na ničelno toleranco do vseh oblik nasilja.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na Policijski upravi (PU) Ljubljana, so bili v soboto okoli 17.30 obveščeni o poškodovanju zastave pred stavbo na območju centra Ljubljane.

Policisti so ugotovili, da je skupina mladostnikov stopila k drogu pred stavbo, z njega snela mavrično zastavo in jo zažgala. Osumljenci so bili oblečeni večinoma v črna oblačila, zraven je bilo tudi dekle, oblečeno v bel plašč. Skupina je nato zbežala v smeri Miklošičeve ceste.

Policisti vse okoliščine dogodka še preverjajo in zbirajo obvestila v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo.

V PU Ljubljana vse, ki bi karkoli vedeli o dogodku ali so opazili navedeno skupino mladostnikov, prosijo, da informacije sporočijo na Policijsko postajo Ljubljana Center, številko 113 ali anonimno na 080 1200.

Ob tem so izpostavili še, da ima policija ničelno toleranco do vseh oblik nasilja. Nasilje ostro obsoja in bo storila vse, da storilce odkrije in ustrezno sankcionira.

Festival se je v Ljubljani začel v soboto. Na njem bodo skupaj prikazali 24 igranih celovečernih in dokumentarnih ter 19 kratkih filmov iz 27 držav. V središče so tokrat postavili južnokorejski film. Festival bo potekal na treh lokacijah po mestu.

Številni incident ostro obsodili

"To ni sprejemljivo," je ob incidentu opozorila ministrica za kulturo Asta Vrečko. "Najostreje obsojam homofobni napad na mednarodni 39. festival LGBT filma, najstarejši tovrsten festival v Evropi. Na tradiciji odprtosti in strpnosti moramo graditi družbo. Žal je nasilje in nadlegovanje nad LGBTQ skupnostjo še vedno prisotno v naši družbi," je ministrica zapisala na družbenem omrežju X.

"Ne smemo pustiti posameznim skupinam in politiki, da nas s sovražnimi dejanji in govorom potiskajo v nazadnjaštvo in s tem določajo našo prihodnost," je pozvala. Festivalu LGBT filma in ekipi je ob tem izrekla sočutje ter zahvalo "za pogum in delo za solidarno, odprto in vključujočo družbo".

Nasilje so obsodili tudi v društvu Parada ponosa. Kot so jih povzeli mediji, je prav zaradi takih dogodkov pomembno, da se še naprej organizira dogodke, kot je FGLF - GLBT Filmfest Slovenia, ki skozi umetnost opozarja na družbeno stanje ter ustvarja varne prostore za mlade iz skupnosti LGBTIQ+.

"Izražamo solidarnost z organizatoricami/ji in vas v duhu podpore zato še posebej vabimo, da si ogledate filme z letošnjega programa," so še zapisali.

Prav tako so podporo festivalu ob obsodbi dogodka izrazili na Inštitutu 8. marec. "Naj bo to razlog več za ogled filma z letošnjega programa," so navedli na omrežju X. "Niste sami," so sklenili.

Komentarjev 17
  • Plavi-mil 18:20 11.december 2023.

    Tudi , če bo vedel kdo, ne bi, povedal, fantje čestitke.

  • leonardo 16:11 11.december 2023.

    In da je mera polna razobesijo to cunjo zraven državnih simbolov na parlament. Nič čudnega, da bo ta vlada plesala eno samo poletje. Golob, imel sem te za precej bolj pametnega.Ja, sem levičar, zato ne trobezlajte tu gor, da to ...prikaži več podpiramo levaki, ker to ni res. Vsaj ne mečite nas vse v isti koš.

  • Naklonsky 14:01 11.december 2023.

    Šlo je performans… večina ljudi je bolj prizadelo to, da je nekdo (ali nekatera) rezal slovensko zastavo in dobil nagrado! Sicr pa - tukaj sploh ne gre za državni simbol, torej je poškodovanje enako kot tisoči grafitov po najlepšem mestu!