Slovenija
22215 ogledov

Množica se zgrinja pred parlament

protesti pred parlamentom Anže Petekovšek
Policija protestnikom sporoča, da bo dogajanje snemala.

Na Trgu republike bo danes, drugo sredo zapored, potekal protest proti vladnim ukrepom za zajezitev covid-19. Organizator Zoran Stevanovič oziroma Resnica.si med drugim zahteva, da se vladni ukrepi za zajezitev covida spremenijo priporočila ter odstop vlade in predčasne volitve. Na protestu sodelujejo tudi številni zanikovalci virusa in proticepilci, ki jim je organizator preteklo sredo tudi dal besedo. 

Shod v nasprotju za zakonom ni prijavljen

Organizator shoda ni prijavil, zato bo za varnost skrbela policija. "Zakon o javnih zbiranjih določa obveznosti za katere je dolžan poskrbeti organizator javne prireditve oziroma shoda. V tem primeru organizator javnega shoda ni prijavil in hkrati ni prevzel odgovornosti, ki mu jih zakon nalaga. Ker je bilo ugotovljeno, da gre za neprijavljen shod je policija na njem dolžna zagotavljati javni red in mir, ne pa dejansko vseh ukrepov, ki so z zakonom naloženi organizatorju," so sporočili z policijske uprave Ljubljana. 

Po nemirih pridržanih devet ljudi

Prejšnjo sredo je protest sprva potekal mirno, nato pa so se razvili nasilni nemiri zaradi katerih je policija uporabila vodni top, solzivec in plastične naboje. V nasilnih izgredih je bilo poškodovanih sedem policistov. Policija je pridržala devet ljudi, obravnavala pa več deset prekrškov in kaznivih dejanj.

Pred državnim zborom že postavljajo postavili ograjo, ki bo protestnike oddaljila od stavbe. Na protestih pretekli teden so stavbo parlamenta policisti ščitili z živim ščitom, kar pa nasilnežem, po tem, ko so se na protestu razvili nasilni izgredi, ni onemogočilo, da bi v stavbo parlamenta metali granitne kocke, molotovke in ostalo. 

Policija: "Ukrepe bomo prilagajali varnostni situaciji"

Kot pravijo na policiji, se bodo razmeram prilagajali sproti, informacij, da v policijskih vrstah zaznavajo kar precej pozivov k neredom in nasilju, pa uradno niso potrdili. "Policijska uprava Ljubljana spremlja, zbira in vrednoti informacije v povezavi z aktualnimi dogodki. V skladu s pridobljenimi informacijami se tudi izdela varnostna ocena na podlagi katere se tovrstni dogodki spremljajo. Zaradi same izvedbe varovanj in varnosti policistov na teh varovanjih vam podrobnih izdelanih varnostnih ocen za posamezne dogodke ne moremo posredovati. Se pa vedno v največji možni meri izvedejo priprave z namenom zagotovitve varnosti vseh. Svoje ukrepe pa policija prilagaja varnostni situaciji." 

Policija bo postopke in okolico protestov snemala

Organizator današnjih protestov Stevanović sicer vse, ki bodo prišli na protest, poziva, da se v primeru izbruha nasilja mirno usedejo. Na protestu pričakuje 100 tisoč ljudi, organizirani so številni avtobusni prevozi iz krajev po Sloveniji. Prejšnjo sredo je bilo po oceni organizatorja na protestu 30 tisoč ljudi, po oceni policije pa 8 tisoč ljudi. "Vse udeležence shoda pozivamo, da upoštevajo odredbe policistov na kraju in spoštujejo ukrepe za zajezitev nalezljivih bolezni. Prav tako vse udeležene obveščamo, da bo policija uporabljala tehnična sredstva za snemanje postopkov in okolice, kjer bodo potekali protesti," sporočajo s policije.

Pozorni na Zlatka in njegovo skupino

V postopku na policiji naj bi zaradi nasilnih izgredov prejšnjo sredo, naj bi bilo več ljudi. Med njimi naj bi bil tudi organizator protesta Stevanović, ki je še dan po protestih zatrjeval, da ga policija ni kontaktirala. Po poročanju N1 naj bi devet ljudi, ki so jih prijeli pretekli teden, jutri imelo zaslišanja. Za zdaj ni jasno, ali so prijeti tudi člani katere od organiziranih skupin, ki so sodelovale na izgredih pred tednom dni.

Policija naj bi bila pozorna tudi na ravnanje raperja Zlatana Čordića – Zlatka in skupine, na čelo katere naj bi se domnevno postavil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 51
  • Avatar R_D
    R_D 18:42 22.september 2021.

    Upam, da policaji nabijejo golazen kot v 'jederni evropi'.

  • Naklonsky 18:28 22.september 2021.

    Čefurji raus je dober naslov filma.

  • Avatar jezeran
    jezeran 16:27 22.september 2021.

    Ko bo tam 200.000 ljudi pa da premaknejo parlament se bo splačalo. Dokler pa mislijo sedeti, je pa brez veze. Revolucije so bile že od nekdaj krvave.