Slovenija
26 ogledov

Policija: Preiskava je bila strokovna

Janko Goršek. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Na Generalni policijski upravi (GPU) so zavrnili očitke glede petkovega iskanja domnevno spolno zlorabljene deklice iz Slovenj Gradca. "Tam ni bilo nobenega detektiva, niti ni noben ključavničar vlamljal v hišo."

Generalni direktor policije Janko Goršek je dejal, da je policija vodila preiskavo suma spolne zlorabe nepristransko in je nikakor ni prilagajala interesom katere od strank. Policija je tako z več kot 250 prilogami obvestila državno tožilstvo o svojih ugotovitvah in predlagala še psihologa strokovnjaka.

"Opravili smo nadzor nad opravljanjem nalog Policijske uprave (PU) Slovenj Gradec. Ugotovili smo, da je bila končna preiskava opravljena strokovno in temeljito ter da končno poročilo odraža dejansko stanje. Ugotovljene so bile nekatere pomanjkljivosti, ki pa niso vplivale na rezultat preiskave.

Na vprašanje, ali drži, da je dedek podal kazensko ovadbo zaradi suma spolne zlorabe, in da je zadeva pol leta ležala v predalu, na policiji odgovarjajo, da to ne drži, temveč sta bili poslani dve poročili na pristojno državno tožilstvo.

Nadaljnja morebitna uvedba pregona je zdaj v rokah pristojnega državnega tožilstva. Goršek poudarja, da bo policija, čeprav so že predali poročilo tožilstvu, naredila vse, kar bo tožilstvo dodatno zahtevalo, prav zaradi subtilnosti primera.

Policisti so na kraju dogodka le zagotavljali red in mir. Tam ni bilo nobenega detektiva, noben ključavničar ni vlamljal v hišo, niti ni bilo nobenega policijskega nasilja. Lastniku so le onemogočili vstop v hišo, saj je na prvem mestu varnost otrok. Sam sem si ogledal tudi posnetke izvršbe in se prepričal, da je bila opravljena v skladu s postopki," je dejal Goršek.

"Ni vlamljal nek ključavničar"
Jurij Ferme z GPU pa je dejal, da je bilo glede števila policistov na kraju precej različnih podatkov. "Pri asistenci, ki le zagotavlja varnostne pogoje pri izvedbi, so sodelovali vodja asistence, dva policista PU Ravne na Koroškem, kriminalistični tehnik in še trije policisti, ki so neposredno varovali kraj izvajanja asistence."

Na tiskovni konferenci so predstavniki policije pokazali tudi določene posnetke izvršbe, s čimer so dokazali, da je bil ključavničar, ki je odprl hišo, imenovan s strani izvršitelja, ne pa "nek policijski ključavničar". V prostore pa so vstopili izvršitelj, ključavničar, socialna delavka ter trije policisti, ki so zagotavljali varnost.

"Odpiral in iskal v prostorih je le sodni izvršitelj, ne pa policija, ki je zgolj zagotavljala varnost. Dva prostora sta bila zaklenjena, prvi, kjer se vstopi, in pa spalnica. Sodni izvršitelj ima vlogo, da določi, katere osebe so lahko zraven, on je recimo določil, da je lahko zraven mama. Zunaj sta bila tudi dva odvetnika mame, a nista vstopila v noben prostor," je dejal Ferme.

Posnetki tako po njegovih besedah dokazujejo, da so bili razni predali odprti že ob vstopu, ne pa, kot je bilo prikazano v medijih, da je policija iskala otroka v predalih in podobno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.