Slovenija
2 ogledov

Policija preiskuje župana

Janković v Stožicah Boštjan Tacol
Preiskava. Policija preverja, ali se je Zoran Janković nezakonito vmešal v delo mestnih redarjev. Neuradno. Šefi redarstva županu: “Povejte, da ste sami odredili odklepanje lisic.”

Šefi na ljubljanskem Mestnem redarstvu so po naših informacijah župana Zorana Jankovića pozvali, naj javno pojasni, da so redarji na njegovo izrecno zahtevo brezplačno odstranili lisice z 41 vklenjenih vozil obiskovalcev koncerta v dvorani v Stožicah v nedeljo zvečer.

Janković je namreč v ponedeljek zagotavljal, da naj bi se za brezplačno odstranitev lisic dogovoril s pomočnikom vodje oddelka na redarstvu. “Nikakršnega dogovora ni bilo,” naj bi na redarstvu opozorili v posebnem dopisu, ki so ga poslali na občino.

Župana preiskujejo

Kriminalisti namreč preverjajo, kdo točno je redarjem ukazal, naj nemudoma prenehajo kaznovati voznike, ki so svoja vozila puščali na neurejenih parkiriščih okoli dvorane. Pri tem pa, neuradno, kriminaliste zanima, ali je župan s svojim domnevnim posredovanjem nezakonito preprečil ukrepe in prekrškovne postopke, ki so jih mestni redarji sicer dolžni izvajati. “Policija preverja zaznane informacije glede okoliščin dogodkov v nedeljo zvečer v Stožicah. Tudi v smeri obstoja morebitnih sumov storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj,” pojasnjujejo na policiji.

Lisic ob nedeljah ni

Janković je pobesnel, ko je izvedel, da naj bi se šefi na redarstvu že prejšnji teden odločili, da bodo poostreno in brez izjeme kaznovali vse, ki bodo ta večer parkirali tam, kjer ne bi smeli. Na redarstvu sicer še niso pojasnili, kdaj in zakaj so se odločili za takšno nadzorno akcijo in kdaj so določili ekipo, ki je pisala kazni. Niti ni znano, kdo na redarstvu je naročil še dva pajka za odvoz vozil, ki neuradno ob nedeljah običajno ne delujeta. “Napačno parkiranih vozil redarji ob nedeljah tudi ne kaznujejo z lisicami. Vozila odvaža le en pajek in še to le do štirih popoldne. Pozneje vozil ne odvažajo,” je neuradno slišati iz krogov blizu redarstvu.

"Poseg v samostojnost"


V Sindikatu občinskih redarjev Slovenije Jankoviću očitajo, da z domnevnim posredovanjem ni le prekoračil pooblastil, zlorabil županskega položaja, temveč naj bi tudi “grobo posegel v načelo samostojnosti pooblaščene uradne osebe”, je prepričana šefinja sindikata Sonja Kramar. “Župan nima jurisdikcijske pravice in ni stvarno pristojen za umik lisic oziroma za dejansko ugotavljanje prekrška. Za to je zadolžen prekrškovni organ. Občinski redar, ki na kraju prekrška ugotovi kršitev in zato odredi lisičenje, je pri svoji odločitvi samostojen. Vmešavanje v njegovo delo in odločitve ni dopustno,” dodaja Kramarjeva.

Jankovićevo vlogo pa preiskuje tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki je včeraj prejela dve prijavi domnevno koruptivnega ravnanja župana. “Pooblastila ne smejo biti uporabljena arbitrarno. Denimo tega kršitelja bomo olisičili, tega ne, temu kršitelju bomo brezplačno sneli lisice, temu ne,” opozarjajo na KPK.

Komentarjev 25
  • juventus1897 13:52 19.september 2012.

    Še enkrat se vprašajmo kdo bo plačal 41 odklenitev lisic, odvoze spajkom in kaj bo s 220 obvestili o prekršku ki bodo poslana kršiteljemv obliki Plačilnega naloga. Ko vse seštejete, gre za kar velikezneske.

  • juventus1897 13:49 19.september 2012.

    Prav zanimivo bi bilo izvedeti, kako sta se >dogovarjala< župan inpomočnik vodje Mestnega redarstva.Ker lisice in pajek niso kazen ampak storitev, bo zanimivo spremljati,kaj bo z obvestili za kazni za nepravilno parkiranje, ki so bilanapisana in ...prikaži več s Plačilnimi nalogi, kateri bodo sledili.

  • juventus1897 13:48 19.september 2012.

    Več kot deset tisoč obiskovalcev ima na voljo le 1200 parkirnih mest.Arhitekt pa je bil celo nagrajen.Priklenitev lisic je storitev, ki jo opravi LPT d.o.o. Za vsakostoritev ( odvoz s pajkom ali olisičenje) tudi omenjeno storitev bo<br ...prikaži večr />LPT d.o.o izstavilo račun, komu ? Mogoče naročniku, županu ? Komu boizstavljen račun ?S tem naročilom odklenitve lisic je župan tudi javno priznal, da se onže od prvega dne, ko je postal župan (spomnimo se lisic na njegovemnepravilno parkiranem mercedesu) dovoljuje tovrstno početje.

Sorodne novice