Slovenija
70 ogledov

Policija prestregla 11 beguncev, ki so se skrivali v vlaku

Tovorni vlak je zahteval smrtno žrtev. Fotografija je simbolična. (Foto: Žurnal2 Žurnal24 main
Na železniški postaji Ljubljana–Zalog so včeraj zvečer prestregli 11 pribežnikov iz Irana, Afganistana in Pakistana. Tujci so bili skriti na tovornem vlaku, ki je pripeljal iz Srbije. Mejni policisti jih niso odkrili, našli so jih pri pregledu tovorne opreme v Ljubljani.

Tovorni vlak je vozil na relaciji Beograd- Zagreb-Ljubljana. "Tujci so bili skriti na tovornem vlaku v vagonih (z izdelki iz Srbije ), kateri so bili ustrezno zablombirani (nameščene orginalne carinske zalivke in nepoškodovane). Tovorni vlak je vozil na relaciji Beograd- Zagreb- Ljubljana. Mejna kontrola je bila opravljena na ŽP Dobova po schengenskih standardih, v konkretnem primeru je policija fizično pregledala tovorni vlak (celotno kompozicijo) in uporabila predpisane naprave, posebnosti niso bile ugotovljene," so sporočili s policije. 

 

Pribežnike so tako odkrili šele na ljubljanski železniški postaji med rednim pregledom tovora. "Policija v primerih za preprečevanje nedovoljenih migracij v notranjosti države z delavci Slovenskih železnic uspešno opravlja dodatne preglede tovornega prometa na "ranžirnih postajah" in na tovrsten način odkriva nedovoljene migracije. Na območju policijske uprave Ljubljana izstopa t.i. ranžirna postaja Zalog," še sporočajo s policije.

 

Eden od nezakonitih pribežnikov iz Pakistana močno telesno izčrpan, zaradi česar so ga reševalci odpeljali na urgenco kliničnega centra.

 

Vsem tujcem so nudili predpisano oskrbo in jim zagotovili vse pravice v policijskih postopkih. Vsi tujci so zaprosili za mednarodno zaščito in so jih nastanili v ljubljanski azilni dom na Viču.