Slovenija
7 ogledov

Policija preverja

Varnostni pas Shutterstock
Med 9. in 19. septembrom po vsej Sloveniji poteka akcija za večjo rabo varnostnega pasu.

Akcijo, ki je usklajena tudi z evropskim Seatbeltom in poteka v več evropskih državah, koordinira Javna agencija za varnost prometa.

Zaletavček za prikaz trkov

Skupaj s policijo Agencija organizira skupni nadzor in preventivno akcijo Zaletavček, v kateri bo lahko vsak varno in brez poškodb preizkusil, kakšna je naletna teža pri prometni nesreči in kako pomembna je uporaba varnostnega pasu.

Nadzor v Portorožu in Ljubljani

Nadzor in preventivna akcija bosta v sodelovanju s Policijsko upravo Koper danes potekala med 7.30 in 9.30 v Portorožu, na Rudniku v Ljubljani pa v sodelovanju z ljubljanskimi policisti med 13. in 15. uro. 

Zaletavček je posebna naprava za prikaz sil, ki delujejo na voznike in potnike pri trkih z manjšo hitrostjo. "S tem preizkusom se pokaže učinkovitost uporabe varnostnega pasu," pojasnjujejo pri Agenciji. "Udeleženec lahko preizkusi silo udarca pri trku s hitrostjo 11 kilometrov na uro."

Pasavček v šolah in vrtcih

Že trinajsto leto zapored s projektom Pasavček, v njej sodelujejo tudi vrtci in osnovne šole. "Vsako leto je vključenih preko 14.000 otrok, ki v ovkiru projektenega dela aktivno sodeluje v projektu ter se s pomočjo lika Pasavčka uči jasnega sporočila 'Red je vedno pas pripet'," pojasnujejo na Agenciji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 18:30 13.september 2016.

    Policajem spet manjka denarja, čeprav je splošno znano, da varnostni pas povzroča več težav, kot pa rešitev! Kdor res skrbi za varnost, se ne bo nikoli privezal, niti ne bo privezal svojih otrok!

  • nergač 08:54 13.september 2016.

    Ljudje ki skrbijo za promet v tej državi in s takšnim veseljem prirejajo akcije, nadzore in se gredo propagando zelo verjetno prihajajo naravnost iz osnovne šole če ne kar iz vrtca: "Zaletavček, Pasavček...."