Slovenija
8774 ogledov

Policija sporoča: Po letu dni lahko postanete lastnik

policijski avtomobil PU Koper policijski avtomobil
Če policija v roku enega leta ne izsledi lastnika, lahko najditelj pridobi lastninsko pravico, če tega ne želi, pa predmete Finančni urad Republike Slovenije proda na javni dražbi.

Veliko različnih predmetov se nabere po policijskih postajah v Sloveniju, državljani namreč ob najdi neznanih koles, denarnic, mobilnih telefonov pokličejo policiste, kar je pravilno.  "Dolžnost najditelja je, da o najdbi predmeta takoj obvesti lastnika, če ga ne pozna, pa to prijavi policiji," na Facebook strani prebivalce obveščajo policisti s Policijske uprave Koper ( PU Koper).

Če policija v roku enega leta ne izsledi lastnika, lahko najditelj pridobi lastninsko pravico, če tega ne želi, pa predmete Finančni urad Republike Slovenije proda na javni dražbi.

Na PU Koper ob tem izpostavljajo, da policije ni treba obveščati v primeru najdbe uničenih delov koles, rabljenih umazanih oblačil, raztrganih praznih denarnic in podobnih stvari." Ko je vrednost najdenih predmetov neznatna, ni potrebno obveščati policije. Lahko jih preprosto vržete v smeti," so zapisali. 

Prav tako opozarjajo, da si najditelj ne sme prilastiti najdbe. V tem primeru gre za kaznivo dejanje prilastitve, ki se ga lahko kaznuje denarno ali z zaporom do enega leta.

Policija najdene stvari vnese v posebno evidenco, ki je dostopna prek spleta, na povezavi https://www.policija.si/apps/predmeti/index.php#/. Državljani lahko preko omenjene spletne strani preverijo, ali se v evidenci nahajajo tudi njihovi izgubljeni predmeti.

 | Avtor: PU Koper PU Koper
Med najdemnimi predmeti ponavadi prevladujejo kolesa,  mobilni telefoni, denarnice, torbice, skiroji in ključi. Se pa lahko zasledi tudi nekatere posebnosti, kot je vojaška puška iz leta 1917, dron, ustna harmonika, kajak ter zastavi Slovenije in Evropske unije na kovinskem drogu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 16:38 13.marec 2021.

    In kako uspešna je policija v iskanju lastnikov ?