Slovenija
2183 ogledov

Policija sporoča: Ukrepe bomo prilagajali varnostnim razmeram

Protest v Ljubljani L. T.
Za danes popoldne na družbenih omrežjih znova napovedujejo protestni shod proti ukrepom za preprečevanje širjenja koronavirusa. Policija morebitne udeležence poziva, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno, predvsem pa, naj upoštevajo navodila in ukaze policistov. Shod tudi tokrat ni prijavljen.

Policija napoveduje, da bo ves čas spremljala dogajanje na prostoru, kjer bo potekal javni shod, in ukrepe prilagajala varnostnim razmeram in tveganjem.

Zaradi zagotovitve varnosti bo omejeno gibanje na določenih mestih, območje shoda pa videonadzorovano, pojasnjuje policija. Opozarja, da na shode in prireditve ni dovoljeno prinašati nevarnih predmetov, med drugim pirotehničnih sredstev, palic in orodij. Zaradi varnosti udeležencem policija odsvetuje, da na shod prihajajo z otroki.

"Ob hujših in množičnih kršitvah policisti morajo ukrepati, v skrajnem primeru tudi z razpustitvijo shoda," opominja policija in dodaja, da morajo udeleženci v takih primerih zapustiti prostor, saj da je le na ta način možno zagotoviti varno izvedbo naloge in s tem tudi zagotoviti varnost vsem udeležencem shoda.

protest proti PCT | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Policija udeležencem svetuje, naj pozorno spremljajo dogajanje

V skrbi za njihovo varnost udeležencem policija svetuje, naj bodo tudi sami pozorni na posamične dogodke, ki bi jih lahko ogrozili ali poškodovali, na primer na metanje nevarnih predmetov, pirotehničnih izdelkov ali nevarnih snovi. "V takšnih primerih, še posebej pa ob hujših in množičnih kršitvah, jim priporočamo, naj se takoj umaknejo na varno po najkrajši poti v smeri, kjer ni nasilnih protestnikov," morebitnim udeležencem shoda svetuje policija.

Shod tudi tokrat ni prijavljen. "V skladu z zakonom v takšnih primerih za red skrbijo policisti," opominja policija.

protest proti PCT | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Prek družbenih omrežij pozivajo na shod

Pozive na protestni shod v sredo je sicer opaziti na družbenem omrežju Facebook, med drugim ga je delila t. i. civilna iniciativa Maske dol in znova tudi stranka Resni.ca. Na teh profilih so vabili tudi na proteste v minulih tednih, ki so se razvili v izgrede, policija pa je odreagirala tudi z uporabo solzivca in vodnega topa.

Na shodu 5. oktobra so policisti pridržali 25 oseb, večino zaradi kršenja javnega reda in miru. Tri osebe so pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja. Lažje je bilo poškodovanih šest policistov ter še dve osebi. Alojz Sladič iz sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi je dan po protestu očitke o pretirani uporabi prisilnih sredstev zavrnil.

Si bo pa, kot kaže, zaradi ukrepanja policije prislužil interpelacijo minister za notranje zadeve Aleš Hojs, kateremu opozicija očita politizacijo policije. V torkovi izjavi je na vprašanje, ali bo policija ob morebitnih protestih zopet odreagirala z uporabo sile, dejal, da če bo nasilje znova eskaliralo, "je verjetno prav, da policija odgovori tako, da to eskalacijo nasilja prepreči".

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 14
  • Tamela_Zielinski 16:11 13.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • sam1 13:24 13.oktober 2021.

    A bi lahko kdo definiral,kaj in kdo je policija v sloveniji ? Vedno ,ko grozijo,je naslov Policija bo to in ono,po odzivih policistov,ki so prisiljeni kršiti ustavo in zakon,bi bilo logično,da se za imenom policija skrivajo Hojs,Olaj,pa še nekaj politično ...prikaži več nastavljenih kadrov. Upam,da bodo ob nastopu naslednje vladne koalicije tako ponosno stali tudi pred sodiščem......

  • QSprm 09:59 13.oktober 2021.

    Najvecji in edini problem protestov predstavljajo robocop pajaci. Rezimski placanci so povzrocitelji neredov. Namerno in nacrtovano jih sprovocirajo. Zakadili so se v mnozico miroljubnih protestnikov in sprovocirali odzive. V tem kontekstu je slo za hujskanje mnozice k nasilnemu odzivu. Poslusat ...prikaži več njihove izjave zdej in racunat na objektivnost je ravno tako kot bi sli verjet v objektivnost porocilom gestapa. Obstaja cel kup video posnetkov iz katerih se vec kot nazorno vidi kdo je izzval.