Slovenija
34 ogledov

Policija tipa študentske šefe

Šoba v intervjuju razkriva, da bo v nedeljo na referendumu trikrat glasovala pro Žurnal24 main
Kriminalisti. Iskali dokument nadzorne komisije Študentske organizacije Slovenije (Šos), a člani za to ne vedo. Pooblaščenka. V petek bo obiskala Šos. Predsedstvo si je premislilo.

Študenti. V uredništvo smo prejeli dva dokumenta, iz katerih je razvidno, da oddelek za gospodarsko kriminaliteto ljubljanske policije preiskuje posel, sklenjen med Šosom in družbo Margento storitve. Margento je izvajalec sistema elektronizirane študentske prehrane, ki je nadomestil stare papirnate študentske bone.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Šoba stane več
Pogodba. Zaradi preteka mandata Katje Šoba na mestu predsednice in odstopa kandidatke za novo predsednico bo Šoba do nadaljnjega opravljala dolžnosti predsednice. Ker ji je pretekel tudi status študenta, je morala za izplačilo honorarja s Šosom podpisati podjemno pogodbo, ki je za delodajalca precej manj ugodna kot delo prek študentske napotnice.
Zapleti. Kdaj bo lahko Šoba končala predsedovanje, še ni jasno. Predsedstvo Šosa, ki bi moralo potrditi novega kandidata (ki ga sicer še ni), tega ne more storiti, saj še vedno nimajo izbranega enega od predstavnikov primorske študentske organizacije. V Kopru bi ga morali izbrati ta teden, a je bila seja odpovedana.

Na policiji so potrdili, da zaradi sumov storitve gospodarskih kaznivih dejanj vodijo predkazenski postopek, a zaradi varovanja postopka več informacij ne morejo dati. Katja Šoba, predsednica Šosa, je z dokumenti seznanjena in pravi, da bodo policiji posredovali zahtevane dokumente. "Okoli tega je bilo že zelo veliko polemik, podmladki političnih strank in še kdo verjetno iščejo pozornost," je povedala.

Nadzorniki niso vedeli
Čeprav so prvo zaprosilo kriminalisti poslali že junija, je eden od članov nadzorne komisije (NK) Šosa včeraj šele od nas izvedel za preiskavo. Takratni predsednik NK Radenko Tešanović pravi, da je bil o zaprosilu obveščen in je želel sklicati sejo in obravnavati zadevo, a sklepčnosti ni mogel zagotoviti, saj so se začele težave znotraj entitet. Kmalu zatem je odstopil. Poznavalci razmer pravijo, da to odraža “porazno” stanje duha znotraj organizacije, kjer so v sporih z lastnimi entitetami ali pa so ta sprta znotraj sebe (o čemer smo že pisali).

Izvirni greh pri Bandlju
Uporabo mobilnega telefona za koriščenje subvencije pri študentskem obroku je Šos kot najboljšo rešitev izbral še v mandatu bivšega predsednika Danijela Bandlja, pogodba z Margentom pa je bila podpisana v mandatu zdajšnje predsednice. "Ne vem, kaj policija preiskuje, saj so bili vsi postopki javni. Vse, kar je imelo predsedstvo z izborom, se je končalo spomladi 2009, ko smo to rešitev izbrali kot najboljšo na podlagi rezultatov anket," pravi Bandelj. Pri tem priznava, da je videl le rezultate anket, samih anket pa ne.

Za vpogled v dokumentacijo v zvezi z elektronizacijo je zaprosila tudi informacijska pooblaščenka. Tej so ogled sprva zavrnili, Šoba pa je včeraj povedala, da bo pooblaščenka danes vseeno obiskala Šos in da ji bo na voljo vse, kar bo želela pregledati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.