Slovenija
2038 ogledov

Policija uvaja napredno tehnologijo iskanja pogrešanih

Profimedia
Iskanje pogrešanih oseb bo z uvedbo novosti lažje.

Ministrstvo za notranje zadeve pripravlja spremembe Zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki med drugim predvideva podlago za ''uporabo tehničnih sredstev za lociranje mobilnih naprav.'' Policija bo tako lahko uporabljala drone, poimenovane Lifeseeker, za iskanje lokacije pogrešanih oseb. Problem, ki ga sprememba naslavlja, obsega predvsem nezmožnost določitve lokacije pogrešane osebe, kar pa je ključnega pomena pri izvajanju temeljnih nalog policije, to je varovanju življenj, je zatrdila strokovna skupina, ki je pripravljala predloge. Ti prinašajo hitrejše in bolj učinkovito delo reševalnih enot.

''Veseli bomo te spremembe, saj je od hitrosti velikokrat odvisno samo preživetje ponesrečencev. S pomočjo dronov bi jih precej lažje in natančneje locirali, kar je dobrodošlo predvsem na težkih terenih,'' ocenjuje Miljko Lesjak, tolminski gorski reševalec in bivši policist. Pojasnjuje, da je organizacija iskalnih akcij v domeni policije, gorski reševalci in druge usposobljene ekipe pa sodelujejo kot izvajalci in iskalci glede na njihovo znanje in opremo.

Doslej se je lahko ponesrečencev zadnji kontakt s signalom baznih postaj ugotavljal zgolj na odredbo sodišča. Glede na to, da v gorah signal ni vedno na voljo, je lahko nastalo veliko odstopanje pri iskanju lokacij. Droni so mobilna bazna postaja, ki bodo vzpostavili tehnični kontakt med njimi in mobilnim telefonom pogrešane osebe. Z njihovo uporabo lokacijskih problemov ne bi bilo, pravi Lesjak: ''Če dron leti nad področjem brez signala in če je telefon aktiven, se bo na to bazno postajo prijavil, tako da bi lahko ugotovili koordinate mobilne naprave.''

Lifeseeker je elektronska naprava, ki je namenjena izključno elektronskemu lociranju posameznih znanih mobilnih naprav, z namenom uporabe pri iskanju pogrešanih oseb, reševanju na morju in gasilskih operacijah.

In zasebnost?

Lociranje se bo izvajalo strogo ciljno. Kot je pokazal test sorazmernosti in nujnosti v predlogu, so podatki veljavni in imajo uporabno vrednost le v času iskanja pogrešane osebe, nato pa ne več. Zbirani in obdelovani podatki med iskalno akcijo se ne bodo shranjevali za morebitno kasnejšo obdelavo: ''Podatki, namenjeni učinkovitemu iskanju pogrešanih oseb niso namenjeni hrambi in uporabi v policijskih postopkih, temveč le kot sprotno uporabni podatki za čimbolj učinkovito najdbo iskanih oseb. Takih podatkov ni mogoče uporabiti v druge namene,'' so zapisali v predlogu zakona.

Prav tako se podatki ne nanašajo na tretje osebe, ki se nahajajo na področju iskanja pogrešane osebe, Lifeseekerjev sistem pa ne omogoča vstopanja v aktivne komunikacijske zveze. Zbrani in obdelovani podatki se navezujejo strogo le na podatke o mobilni komunikacijski napravi iskane osebe, zato drugih podatkov sploh ni mogoče pridobivati.

''Če se spoštuje zakon in upošteva namen, saj gre za nujne okoliščine, zlorabe ne bi smele biti problem,'' zaključuje Lesjak in obenem pojasni, da se zgodi, da udeleženec v nesreči zaradi šoka ni sposoben vklopiti GPS na svoji mobilni napravi in poslati svojih podatkov centru.

Policija sicer lahko uporablja drone v določenih primerih že zdaj. Kot tehnično sredstvo za iskanje pogrešanih oseb se podobne naprave že uporabljajo v nekaterih drugih državah. Komentar na predlog predpisa: Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o nalogah in pooblastilih policije lahko preko e-uprave oddate do 3.9.2021.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • simon44 11:43 11.avgust 2021.

    Brez skrbi, bo informacijska pooblaščenka že našla kakšen razlog za nasprotovanje. Njen urad naj se preimenuje v urad z imenom "Urad za iskanje ovir". A sploh rabimo informacijskega pooblaščenca? Kako se takšen urad ukine?

  • rd2dmk2 09:47 11.avgust 2021.

    že spet se bo 5 let čakalo zaradi nekih predpisov o zasebnosti. ko pa dons lahk v vsaki štačuni kupiš dron, ki ti z lune posname mozolj na nosu. in ga upravlja sosedov osnovnošolc. ja, ja saj vem mamo predpise. ...prikaži veče. mamo miljon zakonov, pa se jih drži samo idiot, ki se mu reče naiven državljan. vsi ostali pa po jugoslovansko, sam da nategnem državo. a ste pozabil zakja so letos umrli gorski reševalci ? dron bi tudi reševalni ekipi pomagal najti najbolj varno pot.

  • bogdan76 09:38 11.avgust 2021.

    vročina že upliva na oprene glave.