Slovenija
29 ogledov

Policija v polni pripravljenosti

1/45
Žurnal24 main
Z mavričnim shodom se zaključuje 10. Parada ponosa, ki letos poteka pod geslom Dovolj čakanja!

 

Udeležence 10. Parade ponosa pod sloganom Dovolj čakanja!, ki se je začela ob 17., končala pa okoli 19. ur na Mestnem trgu, sta pozdravila predsednik parlamenta Pavel Gantar in ljubljanski župan Zoran Janković. Parade se je udeležila tudi notranja ministrica Katarina Kresal.

 

"Ne moremo pristati na to, da je cena za svobodo izražanja, organiziranja, druženja za uveljavljanje dejanske in ne samo formalne enakopravnosti, zmanjšanje tolerance, kar seveda sledi v nasilje," je dejal Gantar. Dodaja še, da se ob tem, ko upravičeno "obsojamo nasilna dejanja in zahtevamo, da se storilce odkrije in privede pred sodišče, zavedamo, da smo storili premalo".

Tolerance ni manj samo v odnosu do istospolno usmerjenih, pač pa tudi povsod drugje - na delovnem mestu, v šolah in žal tudi v politiki, je poudaril.

Ponosni in uporni
Udeležence parade je večkrat nagovoril tudi gejevski aktivist Mitja Blažič. "Ponosen sem na našo svobodno, emancipatorno seksualnost, na našo trdoživost in odločnost, na naše uporništvo in kritično držno," je poudaril.

Današnji shod in število udeležencev je po Blažičevih besedah njihov glasen "ne" ustrahovanju in deljenju državljanov na prvo in drugorazredne, "ne" napadom na človekove pravice.

Udeleženke in udeležence bodo po uradnem delu prireditve zabavali drag queen Anastassia in Afrodita ter Tinkara Kovač, Nuša Derenda, Brigita Šuler, Manca Špik, Omar Naber, Tina Gorenjak in Nikolovski. Po ocenah organizatorjev se je parade udeležilo okoli 200 ljudi.

Policija v polni pripravljenosti
Policisti bodo danes izvajali naloge po ustaljenih postopkih. Njihove aktivnosti bodo usmerjene v zagotavljanje varnosti udeležencev shoda in tudi ostalih državljanov ter njihovega premoženja, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Iz operativno taktičnih razlogov o številu policistov niso dajali informacij, na ljubljanskih ulicah pa naj bi jih bilo nekaj več kot običajno.