Slovenija
23 ogledov

Policija z novim helikopterjem

Schengensko mejo bosta preletavala dva helikopterja. Žurnal24 main
Letalska policijska enota je danes na Brniku prevzela v uporabo novi helikopter, ki bo služil za nadzor schengenske meje in preprečevanje ilegalnih migracij ter organiziranega kriminala.

Predaja helikopterja je simbolični zaključek vlaganj v opremo, ki jih je Slovenija izvedla v pripravah na vstop v schengensko območje. Zaključujejo se tudi še zadnje naložbe v objekte, potrebne za uvedbo schengenskega režima na južni meji, so povedali predstavniki policije na novinarski konferenci na Brniku.

Na današnji novinarski konferenci ob predaji ključev novega helikopterja za varovanje južne meje EU je vodja Letalske policijske enote Vojko Robnik povedal, da imajo zdaj za nadzor schengenske meje na voljo dva sodobno opremljena helikopterja. Prvega so prejeli že leta 2004, drugega pa so v uporabo dobili danes. Novi helikopter je zaradi svojih značilnosti za policiste zelo dobrodošel. Sodobna in pregledna kabina namreč pilotom omogoča odličen nadzor in pregled, posebna čelada z očali za nočni vid pa bo tudi ponoči omogočala prav tako dober nadzor kot podnevi.

Za helikopter 8,88 milijona evrov
Helikopter znamke eurocopter EC 135 P2+ je skupaj z vso opremo in usposabljanjem osmih pilotov ter sedmih tehnikov letalcev, ki bodo skrbeli za vzdrževanje helikopterja in motorjev, stal 8,88 milijona evrov. Na javnem razpisu je bil izmed dveh ponudnikov izbran nemški Eurocopter, od katerega je policija helikopter prevzela 20. septembra. Naložbo v helikopter, ki je tišji in varnejši od drugih petih, ki jih ima policija na razpolago tudi za reševanje in iskanje, so pokrila sredstva EU, namenjena varovanju schengenskih meja.

Tišji in varnejši od drugih. © BOBO

 

Zaposlili bodo dodatnih 170 policistov
Za učinkovito varovanje državne meje je treba povečali tudi število policistov in prav premestitev policistov je ena izmed stvari, ki jih slovenska policija še mora urediti ob uvedbi schengenskega režima, je povedal pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije Marko Gašperlin . Pojasnil je, da bo z mejnih prehodov, ki se ukinjajo, 180 policistov premeščenih na policijske postaje za izravnalne ukrepe, 340 pa na še nezasedena mesta na bodoči zunanji schengenski meji. V postopku je tudi zaposlovanje dodatnih 170 policistov za potrebe schengna, ki naj bi bilo končano v začetku decembra.

Končujejo se tudi naložbe v objekte za varovanje meje. Izpeljanih bo 30 novogradenj in adaptacij policijskih postaj vzdolž južne meje, ki bodo skupaj stale prek 100 milijonov evrov. Večina projektov je že končanih, pet pa jih bo končanih v zelo kratkem času. Le dva izmed projektov bosta zamaknjena v naslednje leto, in sicer policijska postaja v Rogaški Slatini, ki bo končana januarja, in nova postaja letališke policije na Brniku, ki bo končana februarja.

Letos 40 odstotkov manj ilegalnih prestopov meje
Medtem pa slovenska policija od 1. septembra že v polni meri uporablja schengenski informacijski sistem, v katerem so opravili prek dva milijona preverjanj, pri katerih so naleteli na 1125 zadetkov. "To kaže na to, da vključitev v schengenski sistem nesporno pomeni več varnosti," je prepričan Gašperlin, ki meni, da dobro delo policije potrjuje tudi letošnje za kar 40 odstotkov manjše število ilegalnih prestopov meje. "Zunanja slovenska južna meja očitno deluje kot učinkovita bariera za odvračanje ilegalnih migracij, kar je tudi zahteva za zunanje schengenske meje," je še poudaril Gašperlin.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.