Slovenija
23 ogledov

Policija za spremstvo IT-forenzikov UVK

V akcijo smo šli na podlagi konkretnih indicev, pravi Soršak. Žurnal24 main
Zaposleni na Uradu RS za varstvo konkurence so končali akcijo še pri Mercatorju.

Že v ponedeljek so preiskavo sklenili na sedežu Engrotuša in Spara. V podjetjih so preiskovali elektronsko pošto in presneli podatke z določenih računalnikov. "Preverjali smo množico konkretnih indicev, iz teh informacij pa moramo dobiti dokaze," je pojasnil varuh konkurence Jani Soršak. Po neuradnih informacijah so imeli na uradu več elektronskih sporočil, iz katerih je razvidno, da so si trgovci med seboj izmenjavali informacije o cenah in popustih dobaviteljev in zadnje s tem tudi izsiljevali.

Policija le za spremstvo
Na delu je bilo 16 zaposlenih na uradu in šest zunanjih sodelavcev, k trgovcem pa so prišli v spremstvu policije. "Ni šlo za policijsko akcijo, izvajali smo svoja pooblastila. Imamo zakonsko možnost vstopiti v poslovne prostore proti njihovi volji, šlo je za tehnično pomoč, če bi bilo to potrebno. Po 15 minutah pa je policija odšla," je pojasnil Soršak. Po njegovih besedah je bilo ob prihodu nekaj prerekanja.

IT-strokovnjaki so presneli podatke, eno kopijo podatkov so izročili tudi trgovcem. Za analizo podatkov IT-forenziki zdaj potrebujejo nekaj dni.

Če se bo izkazalo, da je šlo za dogovarjanje, je to izjemno hudo omejevanje konkurence, pravi Soršak, saj ti trije trgovci obvladujejo več kot 80 odstotkov maloprodajnega in še več nabavnega trga v Sloveniji. Na vprašanje, ali jih bo lahko kaznoval po novi zakonodaji s kaznijo v višini do deset odstotkov letnega prometa, pa Soršak ni želel odgovoriti. "Treba je določiti trajanje in obseg kršitve, o tem bomo odločali v prekrškovnem postopku. Najprej je treba končati upravno fazo," pravi Soršak. Povedal je še, da je zanimanje za ta primer izrazila tudi Evropska komisija, ki bi lahko primer na podlagi evropske zakonodaje tudi prevzela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.