Slovenija
32 ogledov

Policija zadovoljna z bojem

Fotografija je simbolična. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Lani so policisti obravnavali preko 13 tisoč gospodarskih kaznivih dejanj. Prvi mož policije Goršek ocenjuje, da je za njimi zelo uspešno leto ter da so bili v boju proti gospodarski kriminaliteti uspešni.

Lani so policisti obravnavali več kot 13 tisoč gospodarskih kaznivih dejanj. Skupna škoda obravnavanih dejanj je znašala pol milijarde evrov. "Slovenski policisti in policistke smo bili v boju proti gospodarski kriminaliteti, ki ostaja prednostna naloga slovenske policije, lani zelo uspešni," je ob tem dejal generalni direktor policije Janko Goršek.

Pohvalo je izrekel vsem policistom, ki preiskujejo gospodarska kazniva dejanja, saj število kriminalistov ostaja enako, število zadev pa se bistveno povečuje.

Že nekaj časa se namreč srečujemo z zaostanki pri obravnavi primerov gospodarske kriminalitete, saj se število zadev drastično povečuje, število kriminalistov pa ostaja nespremenjeno.
Janko Goršek

Zahtevno leto 2010
Kazensko so ovadili več kot 17 tisoč fizičnih in pravnih oseb ter izvedli 152 finančnih preiskav. "V letu 2010 je bilo odkrivanje in preiskovanje gospodarske kriminalitete izredno zahtevno. Zaznamovali so ga velik pripad zadev, nadpovprečne obremenitve kriminalistov (največ na PU Ljubljana) in številne zahtevne, dolgotrajne in kompleksne preiskave, ki zahtevajo multidisciplinaren pristop. Obravnavali smo številne lastninske prevzeme, zlorabe položaja, lažne stečaje, davčne zatajitve, pranje denarja in korupcijo," so zapisali na spletni strani policije.

janko gor%C5%A1ek marjan fank Du%C5%A1an Florjan%C4%8Di%C4%8D | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Ni važno, kdo kaj stori
Šef policije je izpostavil še dejstvo, da za njih ni pomembno, kdo je storilec gospodarskega kaznivega dejanja. Pravi, da so to "dokazali že s številnimi uspešno zaključenimi primeri resnega kriminala, ko smo brezkompromisno obravnavali osebe iz najrazličnejših sfer družbenega in gospodarskega življenja, ne glede na njihov položaj".

Za več sodelovanja in manj vmešavanja
Ocenjuje pa, da se bo moralo povečati in intenzivirati sodelovanje vseh nadzornih inštitucij ter preprečiti vsakršno vmešavanje v njihovo delo. Upa in pričakuje, da "bodo začeli odgovorno delovati tudi drugi družbeni sistemi in da bo večjo vlogo v tej skupini prevzel še kakšen drug pristojni državni organ, ne samo policija".

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.