Slovenija
34 ogledov

Policija zaslišuje šefe

Ivan Zidar, predor Šentvid Žurnal24 main
Predor Šentvid. 
Pod lupo skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala; a epiloga še ni.

“Glede konkretnega primera predkazenski postopek še intenzivno poteka,” so nam z generalne policijske uprave odgovorili na vprašanje, ali so po enem letu že končali preiskavo sumov kaznivih dejanj pri gradnji predora Šentvid.

Spomnimo, predor se je med gradnjo močno podražil, zato je računsko sodišče tožilstvu naznanilo, “da so bili pri ravnanju Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) podani znaki kaznivega dejanja zlorabe položaja”. Iz skopega odgovora tožilstva, ki usmerja postopek, je razvidno le, da se s primerom ukvarja kar skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. A kdaj in zoper koliko ljudi bi lahko bile spisane ovadbe in nato obtožnice, pa so na policiji in tožilstvu, ker postopek še teče, molčali.

Storilci neznani
Oškodovanje. Računsko sodišče je v reviziji marca lani ugotovilo, da je Dars s svojim ravnanjem proračun oškodoval za vsaj 35 milijonov evrov. Naznanilo na tožilstvo pa je bilo aprila lani vloženo brez navedb storilcev, ker “ne raziskujemo pa odgovornosti posameznikov za razkrite nepravilnosti”.

Zasegli posnetke
Janez Božič, nekdanji šef Darsa, ki je podpisal pogodbo za gradnjo Šentvida, tik preden je odšel na stolček ministra, nam je v petek povedal, da so ga policisti lani obiskali v službi: “Pojasnil sem jim vse o vsebinskih spremembah, ki so se zgodile.”

Zgovornejši je bil član v eni od uprav Darsa, ki nam je povedal, da naj bi policija opravila večino pogovorov z upravami, ki sta jih poleg Božiča vodila Rajko Siročič in nato Tomislav Nemec. Zaslišala naj bi tudi nadzornike. “Počasi se bodo na policiji morali odločiti, ali imajo dovolj dokazov za ovadbe,” je dejal vir in potrdil, da je policija že lani jeseni od tam odnesla obsežno dokumentacijo (tudi avdioposnetke sej), določeno dodatno dokumentacijo pa so iskali še letos.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.