Slovenija
946 ogledov

Policija že leto in pol čaka na poročilo

otroci, srčna kirurgija, operacija, srce Profimedias
Malomarno zdravljenje. Ali bi lahko preprečili smrti otrok?

Kriminalisti iz Ljubljane že od decembra 2015 preiskujejo sum kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja v okviru otroške kirurgije v UKC Ljubljana. Zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo izdati, na katere primere se to nanaša, so pa na PU Ljubljana pojasnili, da že od takrat čakajo na poročilo nadzora zdravniške zbornice.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je namreč v odgovoru na interpelacijo zapisala, da so "v zvezi z razmerami v službi za kardiologijo pediatrične klinike UKC Ljubljana 28. 11. 2016 na podlagi obvestila policije pozvali zdravniško zbornico k izvedbi izrednega strokovnega nadzora v primeru zdravljenja šestih otrok na pediatrični kliniki v obdobju od 2009 do 2015".

Kriminalisti so po prvih nujnih zbranih obvestilih že januarja lani podali pobudo Zdravniški zbornici Slovenije za izvedbo strokovnega nadzora in izdelavo strokovnega mnenja, novembra pa so o tem obvestili tudi ministrstvo za zdravje.

Ugotovitev nadzora do danes še niso prejeli. "Preiskovanje tovrstnih kaznivih dejanj je izjemno zahtevno, saj od preiskovalcev zahteva specifična znanja, zato se policija v teh primerih obrača na strokovnjake medicinske stroke ravno z namenom pridobitve strokovnega mnenja," navajajo na PU Ljubljana.

pediatrična klinika Zdravje 22 neprimerno zdravljenih otrok, starši pisali ministrici

Bi lahko smrti preprečili?

Na Zdravniški zbornici Slovenije po drugi strani pojasnjujejo, da odbor za strokovno-medicinska vprašanja pri zbornici v prejšnjem mandatu, ko so prijeli pobudo od policije, ni začel nadzora, o čemer je bil sprejet sklep, ki je bil vročen policiji in poslan na ministrstvo za zdravje.

Odbor v sedanji sestavi pa je od UKC Ljubljana pridobil imena zdravnikov, ki so sodelovali pri zdravljenju otrok, za katere je policija podala pobudo za strokovni nadzor januarja lani. Na podlagi tega "bodo imenovane komisije pregledale njihovo strokovno delo".

Na zdravniški zbornici so tudi zapisali, da je bilo ob primopredaji iz prejšnjega mandata še devet nerešenih nadzorov, vsi pa so bili ob primopredaji že v teku. "Med temi devetimi sta bila prenesena tudi dva nadzora, ki jih vložijo naročniki nadzorov, ki so tudi plačniki nadzorov," so zapisali.

Ni pa torej jasno, ali gre pri omenjenih preiskavah tudi za primere štirih otrok v okviru otroške srčne kirurgije, katerih smrti bi bilo glede na poročilo mednarodne komisije zbornice mogoče preprečiti. A dejstvo je, da je bil v tem primeru že izveden strokovni nadzor zbornice, februarja lani pa so na Policijski upravi Ljubljana navedli, da so kriminalisti novembra 2015 na državno tožilstvo v Ljubljani podali kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo zaradi suma storitve štirih kaznivih dejanj malomarnega zdravljenja.

otroci, srčna kirurgija, operacija, srce Zdravje Lani operiranih 120 otrok, štirje umrli

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Janez_53 15:41 29.avgust 2017.

    Torej - policija bo še kar čakala in "nikome ništa"??? Tako se to dela pri nas! In še vedno bodo trdili, da imamo ustrezno zakonodajo, čeprav jo "pomembneži" (razni zdravniki, tajkuni in politiki visokega ranga in nizke morale z levo roko izigravajo?

  • Milan Novak 14:49 29.avgust 2017.

    Pod to zgubo ( ministrico) ga ne bodo dočakali !