Slovenija
20 ogledov

Policiji se nista dogovorili

Nek N.Č.C.
Pravega ponesrečenca bi sprejeli, "namišljenega" ne.

"Vaja ni bila dogovorjena na ravni direktorjev slovenske in hrvaške policije in ni bil spoštovan standardni postopek, kakršen velja ob takih tipih vaje," so dober teden po objavi našega članka Nočejo radioaktivnih ponesrečencev odgovorili z vrha  hrvaške policije.

Spomnimo, Hrvati so na mejnem prehodu Bregana  zavrnili "ponesrečenca", ki naj bi bil v vaji zaščite in reševanja v Jedrski elektrarni Krško (Jek) poškodovan in so ga nameravali prepeljati v Klinični bolnišnični center (KBC) Zagreb,  ki je po mednarodni pogodbi zadolžen za oskrbo poškodovanih in tistih delavcev Jeka, ki bi bili izpostavljeni čezmernemu radioaktivnemu sevanju. V KBC so tako prispeli le spremljevalno vozilo z opazovalci, delavci Jek in zdravstveno osebje krškega zdravstvenega doma. 

Če bi šlo za resnično situacijo s pravim ponesrečencem, in ne za vajo, bi ukrenili vse, da bi ponesrečenec v čim krajšem času prispel v zdravstveno ustanovo," sporoča hrvaška policija in poudarja siceršnje odlično sodelovanje hrvaške in slovenske policije.

Komentarjev 5
  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 15:24 26.december 2013.

    Po vojni so vsi generali in vsakdo bo našel neko razlago v nekih višjih pravnih utemeljitvah. Dejstvo pa je da osebje na meji ni usposobljeno in je delovalo natanko tako kot bi delovalo če bi v kombiju bil pravi ponesrečenec. ...prikaži več Vaja je vaja in ta je bila samo dokaz da sosedje glede tega nimajo dorečenih postopkov. Zagotovo bi ponesrečenec na meni izgubil vsaj pol ure preden bi se policiji med sabo dogovarjali in klicarili v Zagreb, iz Zagreba v Ljubljano pa potem na veleposlanišvo, pa levo in desno, na koncu bi rešilec obrnil proti Ljubljani. To je pač podn od neke uradne ustanove, ki nima razčiščenih pojmov reševanja, četudi se gre za vajo. In če upoštevamo da so v realni situaciji stvari še veliko bolj kaotične ne gre verjetni da bi pa ko bi se šlo zares bilo kaj lažje, prej težje.

  • Žurnalček 11:27 24.december 2013.

    Neizpolnjevnje mednarodne pogodbe? Meni to od teh tam dol nekam zelo poznano zveni. Za neizpolnjevanje mednarodnih pogodb, so na sodišču v Haagu tudi mednarodno visoke kazni . Takoj tožbo !

  • francek 15:15 23.december 2013.

    Ja seveda bi sprejeli, tako kot so pripravljeni sprejeti radioaktivne odpadke.