Slovenija
50 ogledov

Policijska stavka na dlani

Letos so na notranjem ministrstvu prejeli že 133 pritožb zoper policiste. Fotogr Žurnal24 main
Potem ko je celjski odbor policijskega sindikata včeraj podprl stavko, se je danes zanjo odločil tudi Policijski sindikat Slovenije.

Policijski sindikat ne bo podpisal dogovora in aneksa h kolektivni pogodbi o plačah v javnem sektorju, je za STA pojasnil podpredsednik sindikata Radivoj Uroševič. Sklep so sprejeli na seji sveta sindikata, kjer so se po navedbah agencije odločili še, da bodo zahtevali srečanje s predsednikom vlade Borutom Pahorjem. Za zavrnitev podpisa aneksa so se po Uroševičevih besedah odločili, ker obstaja bojazen, "da bodo ukrepi povzročili še dodatno zniževanje že tako prenizkih plač".

Kot je dopoldan pojasnil Mitja Tavčar iz celjskega sindikata to pomeni odločitev slovenskih policistov za stavko, potem ko so se zanjo že včeraj opredelili celjski policisti. Interventni zakon, ki ga je vlada napovedala v primeru, če dogovora o ukrepih na področju plač v javnem sektorju, ki ga je pogajalska skupina pod vodstvom Branimirja Štruklja sklenila konec minulega meseca, ne bo podpisala večina sindikatov, je namreč za policiste še slabša izbira.

Podpora ministrice
Stavka je toliko bolj verjetna, ker sta včerajšnjo napoved celjskega policijskega sindikata, da v primeru znižanja plač policistom napove stavko, podprla tudi notranja ministrica Katarina Kresal in generalni direktor policije Janko Goršek. Kresalova je v pismu ministrici za javno upravo Irmi Pavlinič Krebs zapisala, da je zmanjševanje plač v organih, ki predstavljajo podlago nacionalne varnosti, nedopustno. Po njenih navedbah že trenutno vrednotenje delovnega mesta policistom komaj omogoča primeren življenjski standard, zmanjševanje plač pa bi povzročilo, da bi policijske vrste zapustilo večje število policistov. Proti vladnim ukrepom se je postavil tudi generalni direktor policije Janko Goršek, ki priznava, da so razmere v gospodarstvu resne, in dodaja, da so plače policistov že nekaj let podcenjene in si policisti glede na obremenitve in težo nalog zaslužijo boljši socialni položaj.

Podpisovanje aneksov
Da bi bil aneks k pogodbam o plačah v javnem sektorju veljaven, ga mora podpisati večina od 29 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja iz štirih dejavnosti. V primeru, da vlada do 28. avgusta ne bo zbrala potrebne podpore 15 reprezentativnih sindikatov, bo po napovedih za 3. septembra sklicala izredno sejo državnega zbora. Kot je napovedala ministrica, bodo v tem primerih odpovedali tarifne dele vseh kolektivnih pogodb v javnem sektorju in plače določili z zakonom. Če se bo to zgodilo bodo takoj po 3. septembru sklicali stavkovni odbor, ki bo pripravil vse potrebno za stavko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.