Slovenija
44 ogledov

Policijska zmešnjava

Stavbo PU Krško, v kateri je zahtevna tehnika, bodo težko dali iz rok. (Foto: Na Žurnal24 main
Ukinitev PU Krško. Vsi vedo, da bo, nihče pa, kdaj in kako. Sindikat ogorčen.
Dogajanja v policiji. Nenavadnosti. Vlada je sprejela odlok o osmih PU v času, ko so poslanci v prvem branju že glasovali o spremenjenem zakonu o policiji, ki predvideva 11 PU. Sklep vlade še ni objavljen v uradnem listu, čeprav je od takrat minilo že kar nekaj dni. V stavbi PU Krško so pred dnevi obnovili drago opremo za varovanje, čeprav naj bi se zaposleni selili, stavba pa predvidoma prodala. Marca je bil objavljen razpis za gradbeno-obrtniška dela ter nabavo opreme za PU Novo mesto, čeprav takrat še ni bil sprejet sklep o pripojitvi PU Krško k Novemu mestu.

Krško. “Uradnega dokumenta o tem, kdaj se bomo selili ter kdo in na katero delovno mesto se bo selil, nimamo,” je bil ogorčen predsednik območnega policijskega sindikata Posavje Anton Vodopivec. Vlada je pred dnevi namreč sprejela odlok, po katerem je ukinila policijske uprave (PU) Krško, Koper in Slovenj Gradec. Krško je pripojila k Novemu mestu, policijski sindikat pa se s takim ukrepom ne strinja.

“Reorganizacija bo dražja”
Projektna skupina ministrstva je statistiko in predvideni finančni učinek reorganizacije PU prilagodila, da bi prepričala vlado,” je dejal Vodopivec. Po mnenju sindikata se bodo potni stroški zaposlenih povečali vsaj trikrat, treba bo najeti nove prostore, prazne policijske zgradbe bo težko prodati. “Prav tako niso zajeti stroški računalniške opreme, selitve telekomunikacijske opreme in selitev sistema varovanja Jedrske elektrarne Krško,” so našteli v sindikatu. V stavbi PU Krško je občutljiva in zapletena oprema za varovanje krške nuklearke. “Ta oprema je bila ravno prejšnji mesec posodobljena in nadgrajena,” je povedal policijski sindikalist Albin Namestnik.

Selitev čez dva meseca
Delovno gradivo predvideva, da naj bi se policisti preselili 1. junija, a zaposleni v policiji o tem nimajo pojma. Ne vedo niti tega, ali bo prometna policija ostala v Brežicah ali se bo selila v Novo mesto ali pa se bodo nemara novomeški prometniki selili v Brežice. Do konca leta naj bi v Krškem ostali kriminalisti. “Sindikat ne dobi konkretnega sogovornika,” je dodal Namestnik.

8 policijskih uprav namesto 11 naj bi prinesla reorganizacija.
Informacij ni
PU Krško o projektu Libra ne daje izjav,” nam je dejal tiskovni predstavnik Robert Perc in nas napotil na Generalno policijsko upravo. Od tam danes nismo dobili želenega odgovora. So nam pa 29. marca, še preden je bil odlok sprejet, na vprašanje, ali bo sprememba zakona o policiji, ki je v parlamentarnem uradnem postopku, zmešala štrene predvideni reorganizaciji, odgovorili: “Na vaša vprašanja bomo lahko natančneje odgovorili šele po glasovanju o zakonu o policiji, ki je v proceduri v državnem zboru.” Vlada pa je zdaj prehitela državni zbor, ki še vedno obravnava zakon, ki govori o enajstih PU v Sloveniji.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.