Slovenija
18 ogledov

Policijske uprave se združujejo

(Foto: Nino Verdnik) Žurnal24 main
Vlada je sprejela sklep, s katerim zmanjšuje število policijskih uprav iz enajst na osem. Pahor zagotavlja, da se zaradi tega varnost ne bo zmanjšala.

Kako bo po novem?
Brežiška, krška in sevniška upravna enota, ki so do sedaj bile pod krško policijsko upravo, bodo spadale pod novomeško upravo. Območja upravnih enot Dravograd, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec iz dosedanje slovenjgraške upravne enote so po novem del celjske upravne enote. Območja iz postojnske policijske uprave se bodo razdelila med ljubljansko in koprsko policijsko upravo. Tako bo območje cerkniške upravne enote vključeno v ljubljansko upravo, območja upravnih enot Ilirska Bistrica in Postojna pa v koprsko.

"Če bi imel sleherni dvom o tem, bi odločno reagiral,“ je po seji vlade poudaril premier Borut Pahor, ki je kot eno od prednostnih nalog vlade izpostavil varnost ljudi.

Zaradi združevanja policijskih uprav ne bo prišlo do odpuščanja zaposlenih, predvidene pa so prerazporeditve kadrov iz upravnega v operativni del, so poudarili. Tako naj bi bilo za dve manjši policijski postaji za neposredno operativno delo na terenu na voljo več kadra, zaradi česar bo delo policije učinkovitejše.

Z ukinitvijo bodo prihranili
Dolgoročno gledano združevanje pomeni prihranek pri porabi finančnih sredstev in racionalnejšo uporabo materialno-tehničnih sredstev, ki jih policija potrebuje za svoje delo. Zmanjšali se bodo tudi stroški za tekoče vzdrževanje objektov.

"Brezmejna aroganca"
Poslanec SDS Miro Petek je za STA odločitev označil za "brezmejno aroganco". S tem korakom naj bi vlada po njegovem mnenju "brezobzirno pohodila" odločitev državnega zbora in prvo branje sprememb zakona o policiji. Odločitev vlade lahko razumemo le kot "signal, da so njeni odloki nad zakonom", kot sporočilo, da parlamenta in odločitev poslancev ne namerava upoštevati in spoštovati, in kot potrditev, da si je vlada povsem podredila policijo, meni Petek. Policija naj bi s tem postala organ v sestavi, Slovenija pa da je na poti v policijsko državo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.