Slovenija
14 ogledov

Policijski nadzori tudi za konec tedna

Tako počasi so se vozila premikala danes popoldne na mejnem prehodu Obrežje. (Fo Žurnal24 main
Stavka javnega sektorja: tudi danes so bile po državi in na mejnih prehodih številne policijske kontrole. "Tempo bomo počasi stopnjevali," pravi predsednik SPS Zoran Petrovič.

Danes so policisti pod drobnogled vzeli promet v okolici Novega mesta ter na mejnih prehodih Gruškovje, Dragonja, Petišovci, Središče ob Dravi, Starod in Sečovlje. Način izvajanja kontrol je enak kot včeraj in tako bo očitno tudi v prihodnjih dneh: torej izrekanje kazni le v primeru hujših kršitev, sicer pa opomini.

Včerajšnji nadzor policistov: Oglejte si fotografije.

Stavko bodo stopnjevali
"Mi bomo vzdrževali in počasi stopnjevali ta tempo," nam pove predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič in doda, da bo o nadaljnjih ukrepih več znanega v ponedeljek. Na vprašanje, ali so bili zaradi takšnega načina izvajanja stavke deležni kakih pritiskov, odgovori: "Imam podatke, da so bili pritiski na druge sindikate precej enormni. Na mene osebno ali na moje kolege od prvega dneva stavke pritiskov ni bilo. Ne dovolimo si tega. Slišal pa sem, koliko je pritiskov na carino, upravne enote, RTV. "

Vodje brez moči
Razočaran nad počasno odzivnostjo vlade pravi še: "Slovensko policijo res vodijo generalni direktor, komandirji, direktorji uprav, a ti ljudje žal po moji oceni v prihodnje ne bodo imeli dovolj kvalitetnih kadrov, financ in nasploh pogojev, da bi lahko rešili te probleme."

 

Ko policija stavka, se število nesreč zmanjša
Zanimivo: kot je razvidno tudi iz policijskih poročil, je bilo v zadnjih dneh bistveno manj prometnih nesreč kot sicer. Da to drži, nam je potrdil tudi Petrovič. Na PU Ljubljana pa včeraj tega dejstva niso komentirali oziroma so odvrnili, da "po razpoložljivih podatkih trditve, ki jo omenjate, ne moremo komentirati."
"Potem lahko rečem samo to, da očitno drži tisto, kar mi že ves čas ponavljamo, in sicer da višina glob nima bistvene zveze s številom kršitev oziroma težo prekrškov," pa nam je na to temo dejal Borut Jakopin iz SPS.

Nizka plača, nizka motivacija
Plača policista začetnika je 650 evrov neto. Če bo predlog ministrice Irme Pavlinič Krebs obveljal, se mu bo v naslednjih sedmih letih plača zvišala za štiri odstotke. "Nekateri policisti ta trenutek niso napredovali sedem let. To je strašno demotivacijsko," pravi Petrovič.

Ne odhajajo zato, ker trenutno nimajo kam
Odhodov iz policije je bilo v zadnjih letih bistveno več. Leta 2008 je bilo po podatkih predsednika SPS 400 odhodov, približno 200 takojšnjih upokojitev ob izpolnitvi pogojev ter 200 odpovedi. Trend se je sicer v zadnjih letih umiril, a po njegovem mnenju zato, "ker je zunaj recesija. Če bo to, da se bodo starostno upokojevali pri 60 letih, obstalo, pričakujem, da bo med 400 in 600 policistov šlo, ko bo gospodarstvo okrevalo."

Še huje je to, da v tem poklicu ne bodo videli več motivacije, opozarja Petrovič in pojasnjuje: "S to stavko želimo zagotoviti take pogoje, da se ne bomo več ukvarjali s policisti, ki po 10 letih razmišljajo, kako bodo preživeli mesec. Tisti ljudje, ki bi drugim morali zagotoviti varnost, se ukvarjajo s tem − to je narobe."

Medtem ko stavka teče dalje, državna blagajna zaradi neizrekanja kazni izgublja − koliko je dnevna vsota, Petrovič ne ve, po grobih ocenah pa se znesek giblje med 200 in 250 tisoč evrov. "To je popolnoma odvisno od dneva. Pri prevoznikih je denimo lahko ena globa 10.000 evrov." Več kršitev je sicer ravno ob koncih tedna.

Opozorilo uredništva: Prosimo vas, da komentirate vsebino in se izogibate žaljivim komentarjem in komentarjem, ki izražajo sovražni govor. Nekatere žaljive in homofobne komentarje smo že izbrisali. Če naše opozorilo ne bo zaleglo, bomo komentiranje v članku izklopili!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.