Slovenija
22 ogledov

Policijski nadzori v notranjosti države

1/24
Žurnal24 main
Policisti bodo še naprej "presenečali" voznike s poostrenimi kontrolami, ki povzročajo zastoje. Danes že zastoji na Logu, Kompolju, Videžu in nazadnje v Domžalah.

"Na mejnih prehodih lahko pričakujete, da se bodo naloge izvajale v popolnoma enakem obsegu kot prejšnje dni. Ne pričakujemo, da bi se čakalne dobe kaj zmanjšale. V notranjosti pa ne gre za poostren nadzor, temveč redne kontrole prometa, ki jih bomo izvajali v skladu z zakonskimi pooblastili. Kje točno bodo te kontrole, vam še ne morem povedati," nam je pojasnil sekretar Sindikata policistov Slovenije (SPS) Borut Jakopin in na vprašanje, kako bo s sankcijami, odgovoril: "Tako kot do zdaj. Če se bodo zaznale hujše kršitve, bodo izrekali tudi globe."

Jutranji pregled voznikov in dogajanje na cestninski postaji Kompolje: fotografije si lahko ogledate v galeriji,
posnetke pa v videu.

Lokacije ne bodo znane
Po naših informacijah so popoldne nastajali zastoji na Logu in Kompolju. Na Logu je sicer potekalo preverjanje vinjet in ne policijski nadzor; na Kompolju pa naj bi promet pod drobnogled vzeli možje v modrem.

Nekaj pred 13. uro smo izvedeli, da so policisti tudi na cestninski postaji Videž, dobre pol ure kasneje pa so že odšli.


Ne bodo ostali le pri opremi
"Pri rednih postopkih se policisti ne bodo zadovoljili samo s kontrolo osebnih dokumentov, ampak se bodo odločali za podrobnejši pregled avtomobila," je sicer že včeraj povedal Franci Frantar, generalni sekretar sindikata; Jakopin danes pravi: "Izvajali bodo vsa pooblastila, ki izhajajo iz redne kontrole prometa – torej ne le pregled opreme."

Ura in pol vredna 9.000 evrov
Samo ena ekipa policistov je zjutraj med uro in pol dolgim nadzorom v Škofji vasi blizu Celja ustavila 92 vozil in izrekla 42 opozoril v skupni vrednosti 9.300 evrov.

Mejni prehod Gruškovje: tovorna vozila na vstop čakajo 4 ure, na izstop eno uro. Na Dragonji je predvidena čakalna doba eno uro, na mejnem prehodu Petišovci pa 1 uro in 10 min za izstop; osebna vozila pri vstopu čakajo 35 minut.

Večino udeležencev prometa seveda najbolj zanima, ali lahko tako kot na mejnih prehodih zadnje dni pričakujemo zastoje tudi v notranjosti države. Točnega odgovora od Jakopina nismo dobili. "Tega žal ne morem povedati. Odvisno od pretočnosti prometa. Ne izključujemo, da bi lahko prišlo do zastojev."

"Tudi mi ne bomo popuščali!"
Policisti oziroma njihov sindikat se dobro zavedajo, da državljani, ki bodo trpeli posledice stavke, nad njihovimi odločitvami niso ravno navdušeni. "Na meji smo bili zelo presenečeni, ker so nam izrekli podporo tisti, ki najbolj občutijo stavko. Hkrati nam je jasno, da večji oziroma velik del javnosti te stavke ne podpira. Mi smo se opravičili za posledice stavke, a to je ena od redkih oblik pritiska, ki jih lahko izvajamo," poudarja Jakopin in odločno doda: "Mi trdno verjamemo, da bomo dosegli napredek." Vladi, ki je dala v javnosti vtis trde pogojevalke, ki ne bo popustila, pa obenem sporočajo, da so "pripravljeni iti do konca in da tudi mi ne bomo popuščali".

Zaloga soglasij za zaostritev
Že včeraj je soglasja za delo v neenakomernem delovnem času umaknilo nekaj sto policistov. Okoli 500 naj bi jih to lahko storilo. Prvih sto umikov so že predali šefu Janku Goršku, pravi Jakopin in sklene: "Še veliko jih imamo na zalogi, a bomo z njimi počakali do takrat, ko bo treba zadevo zaostrovati."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.