Slovenija
13 ogledov

Policijski protest zaradi Zaloške

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Policiste moti interpretacija dogodkov na Zaloški cesti. Pravijo tudi, da smo zaradi približevanja policije ljudem dobili občutek, da policisti opravljajo delo le na sejmih in dnevih odprtih vrat.

Sindikat policistov Slovenije je zgrožen nad interpretacijami dogodka na Zaloški cesti v Ljubljani. "Zadeva je z obravnavo v odboru za notranjo politiko dobila tudi notranjepolitično dimenzijo, kjer se na vsak način želi izkoristiti tragičen dogodek za iskanje krivca ob situaciji, kjer nihče ne more ostati ravnodušen," sporoča predsednik sindikata Zoran Petrovič.

Policisti so lani obravnavali 29.332 kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru, od tega 3.857 kršitev nasilja v družini. Poleg tega 6.081 kaznivih dejanj zoper zakonsko zvezo, družino in otroke, od tega pa 2.344 kaznivih dejanj nasilja v družini. Povprečen reakcijski čas v interventnih zadevah je bil 24 minut, za nujne intervencijske klice pa skoraj 12 minut manj. Na območju Policijske uprave Ljubljana je zaposlenih 1.126 uniformiranih policistov, kar je za 281 policistov manj, kot jih je sistemiziranih.

Vladni odziv – jemanje denarja
Varnost ni samoumevna, poudarja in dodaja, da je veliko odvisno tudi od investicij države. "Ta trenutek vlada 'investira' tako, da jemlje policiji še dodatnih in prepotrebnih 11 milijonov evrov, kar se bo slej kot prej odrazilo v obsegu in tudi kvaliteti varnostnih storitev. Nerealno je pričakovati, še manj pa zahtevati, da bomo policisti v nedogled, ob pomanjkanju vsake pozitivne motivacije (nekateri že več kot pet let niso napredovali, za najbolj uspešne, požrtvovalne ni nobene motivacije ...), primerne varovalne opreme, kvalitetnih delovnih pripomočkov opravljali policijske naloge s takšno stopnjo osebne angažiranosti in vsakodnevnega odrekanja."

Poudarja, da je javnost zaradi proaktivne vloge, odpiranja in približevanja policije ljudem v zadnjih letih dobila občutek, da policisti opravljajo delo "le na sejmih, dnevih odprtih vrat in seveda ob cesti z merilnikom hitrosti v roki".

"Neupravičena kritika"
Ocenjuje, da so bili policisti s primerom Zaloške izpostavljeni posmehovanju in šikaniranju ter da je zadeva z razpravo v odboru za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje dobila še politične dimenzije. Brani vse policiste in kriminaliste, ki so sodelovali v tej zadevi, in dodaja: "Protest zaradi neupravičene kritike tako Policije kot institucije kot dela policistov, ki se trudijo po svojih močeh, čeprav so okoliščine, v katerih danes opravljajo svoje delo, zelo neugodne."

Odboru predlagajo, naj se posveti tudi problematiki, na katero opozarjajo sindikati. Pri tem gre za nagrade, plačila in vrsto drugih dejavnikov. "Želimo, da bomo v celoti izenačeni z vsemi drugimi javnimi uslužbenci, kar bi bilo glede na zahtevnost dela policistov tudi prav," nam je ob tem dejal Adil Huselja iz sindikata.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.